De când începe testarea COVID-19 în farmacii
Testarea pentru coronavirus în farmacii ar putea să înceapă într-o săptămână, în această perioadă fiind făcut instructajul farmaciștilor, după cum a precizat zilele trecute secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan.
Andreea Moldovan a precizat că testarea rapidă în farmacii va fi făcută în România „cât de curând”. „Probabil”, a răspuns ea, întrebată dacă ar putea fi vorba de un termen de o săptămână.
Citeste si: Andreea Moldovan, de la Ministerul Sănătății: "Două săptămâni de carantină ar face minuni"
Secretarul de stat a precizat că este important ca testarea să fie făcută corect pentru a nu afecta rezultatele. „A fost o situație care mi s-a părut sugestivă, un mic focar de infecție pentru care s-a recoltat acest test antigen rapid... Este foarte important ca cei care recoltează aceste teste să o știe face și să facă așa cum trebuie”, a spus Andreea Moldovan la Digi24.
Cât va costa un test de coronavirus în farmacii
Potrivit Ordinului adoptat săptămâna trecută de Ministerul Sănătății, kiturile de testare vor fi livrate gratuit, iar farmaciile își vor putea fixa un cost de testare.
Oficialii guvernamentali consideră că acest cost „va fi competitiv și rezonabil”. În prezent, dacă vrei să cumperi un test de salivă sau un test nasofaringian, prețurile încep de la 50 de lei și pot ajunge la 90-100 lei.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Din momentul în care testarea rapidă se va face de către farmaciști, costul perceput va acoperi serviciul de testare și nu kitul, acesta din urmă fiind subvenționat de stat.
Citeste si: Bilanț coronavirus, 7 aprilie 2021. Câte decese au fost înregistrate în ultima zi
Cazurile pozitive vor fi raportate la DSP
Proiectul a pornit din colaborarea cu Colegiul Farmaciștilor și cu mai multe asociații de farmacii din țară, în colaborare cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și Ministerul Sănătății.
Testarea pentru Covid-19 în farmacii este prevăzută într-o Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern și într-un proiect de Ordin al Ministerului Sănătății, publicat în transparență decizională.
Farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale pot stabili intervale orare în cadrul orarului de funcționare al unității farmaceutice respective, în care să se desfașoare activitatea de testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2, cu condiția ca acestea să fie anunțate prin e-mail Direcțiilor de sănătate publice județene, respectiv a municipiului București și Colegiilor Farmaciștilor Județene și respectiv al municipiului București.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Orarul de testare trebuie afișat la loc vizibil în vitrina unitatii farmaceutice sau pe ușa de la intrare a acesteia, se precizează în doceumentul guvernamental.
Proiectul de Ordinul al Ministerului Sănătății prevede transmiterea datelor către DSP:
În urma efectuării testării rapide antigenice pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2, farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale emit un buletin de testare, care va conține minim următoarele elemente,:
a) Denumirea societății comerciale în structura căreia funcționează farmacia comunitară/oficina comunitară rurală, care a efectuat testarea cu teste rapide antigen pentru diagnosticarea infecției cu coronavirusul SARS-COV-2;
b) Numele, prenumele, domiciliul/ reședința
persoanei testate.
c) Rezultatul testării: pozitiv/ negativ
d) Numele, prenumele persoanei care a efectuat testarea.
e) Data efectuării testului şi semnătura persoanei.