De câte ori pe zi trebuie să ne spălăm pe dinți și cât timp

Îngrijirea corectă a dinților este importantă pentru menținerea unei igiene orale zilnice adecvate și pentru prevenirea problemelor dentare, așa cum pot fi cariile, gingivita sau halitoză (mirosul neplăcut al gurii).

miercuri 13 martie 2024 , 10:40

De câte ori trebuie să ne spălăm pe dinți

[Sursa foto: Unsplash]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Îngrijirea corectă a dinților este importantă pentru menținerea unei igiene orale zilnice adecvate și pentru prevenirea problemelor dentare, așa cum pot fi cariile, gingivita sau halitoză (mirosul neplăcut al gurii). Desigur, igiena orală începe cu periajul dentar, însă pentru a avea rezultate bune este nevoie să știi cum anume să folosești periuța de dinți în mod corect. De altfel, pe lângă alegerea unei periuțe de dinți adecvate fiecărei persoane în parte, mai trebuie să știm și cât de des este bine să periem dinții și pentru cât timp.

De ce este important periajul dentar

Potrivit Clinicile Dentare Dr. Leahu, periajul dentar realizat corect ne ajută să prevenim diverse afecțiuni care pot afecta nu doar dinții, ci și gingia. Astfel, igiena orală zilnică previne gingivita, inflamația gingiilor cauzată de acumularea plăcii bacteriene și a tartrului în jurul marginilor gingivale.

În plus, igiena regulată te ajută să menții o respirație proaspătă și să reduci riscul îngălbenirii dentare sau al pierderii strălucirii naturale. Periajul zilnic reduce și riscul apariției cariilor, dar și a parodontozei, o afecțiune mai severă a țesuturilor de susținere a dinților care apare atunci când inflamația gingiilor se extinde în țesuturile adiacente și în osul maxilarului/mandibulei.

De câte ori pe zi trebuie să ne spălăm pe dinți

Medicii stomatologi recomandă periajul dentar de cel puțin două ori pe zi. Este bine să ne spălăm pe dinți dimineața și seara, înainte de culcare. În timpul periajului este important să îndepărtezi placa bacteriană și resturile alimentare acumulate pe suprafețele dinților de-a lungul zilei.

Igiena dentară dimineața este recomandată pentru a începe ziua cu o respirație proaspătă și o cavitate orală curată, lipsită de bacterii. Igiena orală de seară este importantă pentru eliminarea resturilor alimentare și a bacteriilor acumulate în urma alimentației, pentru a preveni astfel deteriorarea dinților și a gingiilor în timpul nopții.

Cu toate acestea, în unele cazuri poate fi benefic să te speli pe dinți și după mesele principale din timpul zilei, mai ales atunci când consumi alimente și băuturi care pot contribui la acumularea plăcii bacteriene în exces. Cu toate acestea, este bine să nu exagerezi, deoarece spălarea excesivă a dinților poate provoca deteriorarea smalțului.

Cât timp ar trebui să dureze periajul dinților

Durata recomandată pentru periajul dentar este de aproximativ două minute. Acest interval permite suficient timp pentru curățarea tuturor suprafețelor dentare, inclusiv partea din față, cea din spate și suprafețele de mestecat, așa cum citim și aici. Este important să speli corect fiecare dinte și să folosești mișcări ușoare, evitând presiunea excesivă, pentru a îndepărta eficient placa bacteriană și resturile alimentare.

Dacă vrei să fii sigur că acorzi suficient timp atunci când te speli pe dinți, poți să aloci câte 30 de secunde pentru fiecare arcadă. Nu uita să folosești o periuță de dinți de mărimi potrivite și cu perii moi sau medii pentru a preveni inflamarea gingiilor și deteriorarea smalțului.

Desigur, în plus față de spălarea regulată a dinților, folosirea aței dentare zilnic este, de asemenea, importantă pentru curățarea spațiilor dintre dinți, acolo unde periuța nu poate ajunge. Ața dentară ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare, prevenind astfel cariile și gingivita.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”.... Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
spotmedia.ro
Știai că problemele financiare pot fi un semn al demenței? Știai că problemele financiare pot fi un semn al demenței?
b1.ro
Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer.... Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer. Mesajul ascuns din fotografia cu Prințul Louis (FOTO)
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si