În sesiunea de vară a examenului național de Bacalaureat 2024, din totalul celor 130.041 de candidați prezenți (116.698 din promoția curentă și 13.343 din promoțiile anterioare) au promovat 97.066 de candidați din promoția curentă (83,2%), respectiv 4.659 din promoțiile anterioare (34,9%). Rata de promovare (toți candidații) se situează la 78,2%. Au fost declarați respinși 28.213 candidați.

Elevii care nu au promovat în această sesiune, mai au o șansă în toamnă, însă mulți se tem că nici atunci nu vor reuși să obțină note de trecere și se întrebă de câte ori poți să dai Bacul și ce variante au

dacă nu iau examenul.

De câte ori poți să dai Bacul și ce taxă plătești

Conform legislației din România, nu există o limită strictă în privința numărului de ori în care un candidat poate susține examenul de Bacalaureat. Practic, poți încerca să promovezi acest examen de câte ori este necesar. Totuși, există câteva aspecte importante de luat în considerare.

Dacă susții examenul de Bacalaureat pentru prima dată sau pentru a doua oară, nu vei fi nevoit să plătești nicio taxă. Însă, începând cu a treia încercare, Ministerul Educației impune o taxă de examinare. Această taxă este stabilită anual și poate varia, dar scopul ei este de a acoperi costurile administrative generate de organizarea examenului.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Sindromul capului care explodează, boala misterioasă care afectează tot mai mulți oameni. Ce este și cum se manifestă- antena3.ro

Astfel, dacă nu reușești să promovezi Bacul din primele două încercări, trebuie să fii pregătit să achiți această taxă pentru încercările ulterioare. În 2024, candidații trebuie să achite suma de 464 lei pentru a susține toate probele.

Examenul de Bacalaureat

Examenul de Bacalaureat

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Încep înscrierile pentru BAC, sesiunea de toamnă 2024. Calendarul complet și ce trebuie să știe candidații despre admiterea la facultate

Ce poți să faci dacă nu iei Bacul

Eșecul la examenul de Bacalaureat poate fi descurajant, dar nu trebuie să reprezinte un obstacol insurmontabil în calea ta. Există mai multe opțiuni și alternative pe care le poți lua în considerare pentru a-ți continua dezvoltarea academică și profesională.

1. Reînscrierea la sesiunea următoare

Cea mai directă opțiune este să te reînscrii la următoarea sesiune de Bacalaureat. Examenele de Bacalaureat se organizează de două ori pe an, în sesiunea de vară (iunie-iulie) și în sesiunea de toamnă (august-septembrie). Astfel, ai posibilitatea să te pregătești mai bine și să încerci din nou să promovezi examenul.

2. Înscrierea la un program de pregătire

Pentru a-ți îmbunătăți șansele de reușită, poți opta pentru cursuri de pregătire suplimentară. Acestea pot fi organizate de liceul tău, de centre educaționale private sau chiar online. Participarea la astfel de cursuri te poate ajuta să îți consolidezi cunoștințele și să te familiarizezi mai bine cu structura examenului.

3. Învățământul postliceal

Dacă nu dorești să încerci din nou Bacalaureatul sau dacă simți că această opțiune nu este potrivită pentru tine, te poți orienta către învățământul postliceal.

Școlile postliceale oferă programe de formare profesională în diverse domenii, iar la finalizarea acestora, vei obține o calificare profesională recunoscută.

Citește și: Rezultate contestații BAC 2024: S-au afișat notele pe EDU.ro. Scrie CODUL tău și află mediile finale

4. Angajarea și acumularea de experiență

Un alt drum pe care îl poți urma este să te angajezi și să acumulezi experiență profesională. Deși lipsa diplomei de Bacalaureat poate reprezenta un impediment în anumite domenii, există locuri de muncă care nu necesită această diplomă și unde poți dezvolta competențe valoroase. În timp, ai posibilitatea să obții promovări și să îți continui studiile într-un ritm propriu.

5. Programe de reconversie profesională

Dacă te decizi ulterior că vrei să îți schimbi cariera sau să urmezi studii superioare, poți opta pentru programe de reconversie profesională. Acestea sunt destinate persoanelor care doresc să învețe o nouă meserie sau să își îmbunătățească competențele în alt domeniu decât cel în care au activat anterior.

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”- kfetele.ro

Citeste si: Probleme de sănătate pentru Angela Rusu. Ce a pățit și cum se simte acum artista- radioimpuls.ro

Citeste si: Șoferii care încalcă regulile din Codul Rutier vor fi amendați pe baza imaginilor filmate din elicopter. Ce văd polițiștii pe camere- antena3.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si