Aurora boreală a putut fi observată pe cerul României în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar intensitatea sa le-a oferit românilor un spectacol colorat, în adevăratul sens al cuvântului.

Fenomenul care a avut loc în noapte de 10 spre 11 mai 2024 s-a văzut cu ochiul liber, iar fotografiile surprinse de români întruchipează adevărate peisaje de poveste. 

Iată de ce și cum a apărut aurora boreală pe cerul României, dar și o parte dintre cele mai frumoase imagini cu acest fenomen.

De ce și cum a apărut aurora boreală în România?

Dr. Adrian Șonka, astronom în cadrul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, a explicat cum se produce aurora boreală, dar și de ce o putem vedea în țara noastră. 

Citește și: "Avertizare de furtună geomagnetică severă"- Rețelele electrice, rețelele de comunicații și operațiunile prin satelit din întreaga lume ar putea fi afectate

aurora boreala

Aurora boreală văzută din Ilfov, Corbeanca

[Sursa foto: Facebook Raluca Batar]

Într-un interviu pentru Agerpres, astronomul a spus că aurora se produce în jurul polului magnetic, iar în anumite situații acest fenomen poate fi observat și la latitudini mai joase.

„Atunci când vezi aurora în România, ea se produce tot acolo unde se produce în mod normal, în jurul polilor magnetici, dar se ridică mai sus în atmosferă, este mai intensă şi poţi vedea la depărtări mari.

E ca atunci când vezi munţii din Bucureşti. Asta nu înseamnă că munţii sunt în Bucureşti. Munţii sunt unde sunt, dar cerul e clar şi poţi vedea la depărtare. Deci, aurora nu s-a petrecut în România, ci s-a văzut din România”, a explicat acesta pentru sursa menționată anterior.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

aurora boreala

Aurora boreală văzută din Arad

[Sursa foto: Facebook Meteoplus]

În această perioadă s-au produs trei erupții solare, iar câmpul magnetic al Pământului a fost perturbat. 

„Aurorele boreale sunt produse de materialul care vine de la Soare. Soarele pierde nuclee atomice, gaze, electroni, care se duc peste tot în sistemul solar. Mereu se produc aurore, dar ele sunt de intensitate scăzută. Dar când are loc o erupţie, pleacă mai mult material de pe Soare şi, dacă ajunge la Pământ, aurorele sunt mai intense”, a mai spus dr. Adrian Şonka.

aurora boreala

Aurora boreală văzută din Suceava

[Sursa foto: Facebook Meteoplus]

Aurora boreală a mai putut fi văzută și în trecut de pe teritoriul țării noastre. Acest fenomen se vede mult mai bine din afara orașelor, iar în general cei care doresc să îl observe trebuie să privească către nord. Astronomul a subliniat că este necesar să te înarmezi cu răbdare pentru a putea observa aurora boreală.

„Nu se vede din prima. Eu am stat o oră şi nu am văzut nimic, apoi a apărut din nou, iar apoi a dispărut. Trebuie să te pregăteşti să stai câteva ore pe un câmp, să nu te uiţi în telefoane, ca să te acomodezi cu întunericul, să nu aprinzi farurile de la maşină, să fie cald, să fii în siguranţă”, a detaliat astronomul.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Dr. Adrian Șonka a mai adăugat și că o astfel de auroră boreală, atât de intensă, nu s-a mai văzut în țara noastră de sute de ani.

Citește și: VIDEO: Fenomen astronomic rar pe cerul României! Cum explică oamenii de ştiinţă fenomenul inedit

Aurora boreală, vizibilă pe cerul României 

Aurora boreală s-a văzut din multe zone din România, inclusiv București, Prahova, Suceava, Târgoviște, Oradea, Bacău și Târgu Mureș. Cei mai mulți români au ales să scoată cât mai repede telefoanele mobile și aparatele foto pentru a imortaliza culorile excepționale care s-au văzut pe cer datorită aurorei boreale.

Aurora boreală văzută din Buzău, Padina

[Sursa foto: Facebook AstroNick]

Cu puțin timp înainte ca aurora boreală să se producă, autoritățile europene au avertizat în privința unei furtuni solare de o intensitate mare, care se îndrepta spre Pământ. Este de menționat faptul că astfel de fenomene pot provoca întreruperi ale rețelelor electrice și a sateliților. Cu toate acestea, fenomenul poate genera și aurora boreală care este îndrăgită de cei mai mulți oameni.

„Suntem aproape siguri că o serie de ejecţii de masă coronală, care sunt explozii de particule energetice şi câmpuri magnetice care radiază de la soare, se îndreaptă spre Pământ”, a explicat Shawn Dahl de la Centrul de Prognoză Meteorologică Spaţială din SUA (SWPC), în cadrul unei conferințe de presă, conform gândul.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si