Close sidebar
Close sidebar

De ce a fost aleasă data de 1 decembrie să fie Ziua Națională a României

Ziua Națională a României este sărbătorită în fiecare an la 1 decembrie. Această dată a fost stabilită printr-o lege promulgată în 1990 și marchează un eveniment istoric foarte important pentru români, unirea Transilvaniei cu România, în 1918.

Alina Raducu,

De ce a fost aleasă data de 1 decembrie să fie Ziua Națională a României


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu.

Ziua Națională a României se sărbatorește pe 1 decembrie, deoarece reprezintă Ziua Marii Uniri de la 1918

La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea.

Astfel, la 1 decembrie 1918, s-a decis în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.

Totodată, recunoaşterea internaţională a unirii Bucovinei cu România s-a efectuat la 10 septembrie 1919, prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate şi Austria.

De ce a fost aleasă data de 1 decembrie să fie Ziua Națională a României

Citeste si: Parada militară 1 Decembrie 2021: La ce oră începe ceremonia?

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Recunoaşterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria.

În perioada 1866- 1947, Ziua Națională a României era sărbătorită pe 10 mai, apoi, între anii 1948 și 1989, pe 23 august.

Deoarece prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în data de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, aceasta a fost desemnată Ziua Naţională, fiind sărbătorită până în 1947.

Citeste si: Urări de 1 Decembrie 2021: La mulţi ani România! La mulţi ani români!

De Ziua Națională a României autoritațile organizează parade militare în Alba Iulia și București

Cu ocazia Zilei Naționale a României, la fel ca în fiecare an, în capitală, dar și la Alba Iulia vor fi organizate parade militare.

În Capitală, ceremonia de Ziua Națională a României va începe de la ora 11:00 cu intonarea imnului național și executarea a 21 de salve de tun. Evenimentul se va desfăşura într-un format mai restrâns decât în mod obişnuit, în Piaţa Arcul de Triumf.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

De asemenea, la Alba Iulia, pe 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naționale, va avea loc o parada militară cu peste 300 de soldați și tehnică militară, concerte transmise în mai multe locații din oraș, dar și un spectacol de drone.

Totodată, aceste evenimente se vor desfășura cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precizează Ministerul Apărării într-un comunicat.

Citeste si: Ziua Naţională a României- 1 decembrie 2021: Mesaje frumoase pentru români: La mulţi ani România!

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI