În aproape toate centrele medicale există specialitatea gastroenterologie, indiferent dacă aveți nevoie de o clinică de gastroenterologie Zalău, Cluj sau în altă locație. 

Durerea de stomac poate reflecta prezența diferitelor afecțiuni

Deși în multe cazuri durerea de stomac poate fi un simptom al unor boli funcționale, care sunt definite ca și acele boli în care nu se găsește nicio leziune organică și sunt de obicei declanșate de stres sau tulburări anxioase, în multe cazuri durerea este o reflectare a unor patologii digestive, cum ar fi gastrita, ulcere, pietre ale vezicii biliare, intoleranțe

alimentare, pancreatită, printre altele. Durerea este un simptom nespecific care poate reflecta o boală sistemică sau endocrină. Prin urmare, orice durere severă în abdomen trebuie evaluată de către un specialist, pentru a exclude patologiile care necesită un tratament specific.

Ce afecțiuni pot ascunde durerile de stomac?

Cauzele durerilor de stomac pot fi la fel de variate ca origine și severitate, de la un reflux gastroesofagian, până la o pancreatită sau chiar o perforație intestinală. Durerea epigastrică se poate datora multor situații, dar, din fericire, de cele mai multe ori, această patologie se poate trata.

Citește și: Informații despre virusul Marburg. A fost depistat în două țări și nu există tratament

● Reflux gastroesofagian

Este de obicei definit ca senzația de arsură localizată în apropiere de stern, practic sub piept, uneori această afecțiune este însoțită de regurgitare și de o durere tranzitorie, la înghițire

● Gastrita

Deși termenul de gastrită poate fi secundar multor tulburări, în general ceea ce medicii denumesc gastrită se manifestă de obicei ca disconfort după mese, însă nu numai, deoarece durerile specifice gastritei pot apărea și în alte situații.

Citește și: O fată și-a găsit mama moartă, după ce s-a culcat cu o intoxicație alimentară. Ce au descoperit medicii

● Colon iritabil

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

De obicei, pacienții prezintă durere abdominală difuză, recurentă și intermitentă, însoțită de o modificare a frecvenței defecării (constipație sau diaree) și este legată, în principal de dietă, colonul iritabil fiind adesea asociat cu balonarea și meteorismul (prezența gazelor).

● Ulcerul gastroduodenal

În această patologie, durerea este mai intensă și localizată, de obicei ușurată cu aportul de alimente sau cu lapte sau antiacide și, de obicei, reapare la 1-2 ore după prânz. Când ulcerul este complicat, poate provoca sângerări digestive. Ulcerul poate provoca, de asemenea, perforare, iar în acest caz, durerea este foarte intensă, însoțită de o stare generală foarte proastă.

● Colica biliară

Aici durerea radiază de obicei din epigastru în zona subcostală dreaptă (hipocondrul drept), durerea este intensă și de origine bruscă, de obicei însoțită de vărsături. Colica biliară, spre deosebire de ulcerul gastroduodenal, este declanșată de alimente.

Citește și: Incredibil ce au găsit medicii în stomacul unui bărbat: „A înghițit...”

● Pancreatita acută

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Este o durere de intensitate mai mare decât cele descrise mai sus, de debut brusc, concentrată pe epigastru și pătrunzătoare spre spate, constantă și persistentă, cu disconfort general, uneori cu vărsături. Această durere este atât de intensă încât, în cele mai multe cazuri, vă forțează să mergeți la specialist.

Un caz aparte îl reprezintă durerea de stomac ce provine din cauze psihologice. Acest disconfort nu urmează modelul niciuneia dintre patologiile descrise mai sus. Este o durere capricioasă, fără semne de avertizare și, de obicei, motivată de circumstanțe personale. Cu toate acestea, este dificil să se definească cum se descrie o astfel de durere cauzată de factori psihologici, deși durerea abdominală repetitivă nu trebuie subestimată, ci necesită evaluare medicală.

Citește și: Adevărul despre ardeii bulgăreşti. Iată ce conţin!

Ce putem face pentru a preveni durerile de stomac

Alimentația sănătoasă, exercițiile fizice și consumul unei cantități mari de apă sunt esențiale pentru o sănătate digestivă adecvată. De asemenea, specialiștii recomandă evitarea alimentelor bogate în grăsimi, a celor mult prea picante/condimentate, dar și diminuarea consumului de citrice, băuturi carbogazoase, cofeină, tutun și alcool.

Citește și: VIDEO| Caz ireal! O femeie a murit în urma unui CT, după ce a băut substanţă de contrast 

Experții recomandă ca în cazul durerii de stomac recurente sau prelungite, este important să se ia în considerare efectuarea unei endoscopii. Dacă există alte simptome asociate sau antecedente familiale în plus față de durere, cu atât mai mult se impune un consult gastroenterologic. Însă pentru o stare de sănătate optimă, este important ca pacienții să viziteze specialistul încă de la primele semne ale durerii de stomac.

Articol susținut de Anastasios Medical, o rețea medicală cu clinici în Cluj, Bacău și Zalău. Pentru mai multe detalii și programări, vizitați anastasios.ro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si