Balonarea, sau în termeni medicali, meteorismul abdominal, este un disconfort gastrointestinal, provocat de acumularea de gaze la nivelul intestinelor. Atunci când oamenii se balonează excesiv, ei resimt flatulență, dureri abdominale, stări de greață, diaree/constipație sau chiar lipsa poftei de mâncare.

De ce atât de mulți oameni sunt balonați în ziua de azi

Aproximativ 30% din populația globului este afectată de balonare. Privită în mod general, aceasta este o condiție normală a organismului.

De ce atât de mulți oameni sunt balonați în ziua de azi. Greșelile care duc la probleme digestive

De ce atât de mulți oameni sunt balonați în ziua de azi. Greșelile care duc la probleme digestive

[Sursa foto: PixaBay]

Printre cauze se numără excesul de gaze în intestine, creșterea în mod excesiv a bacteriilor din intestinul subțire, cantitățile neregulate de microorganisme în intestin, fenomen numit disbacterioză. 

Citește și: VIDEO- Mesele bogate, un mare risc pentru sănătate

De asemenea, printre cauzele balonării se numără sensibilitatea sau intoleranța la anumite alimente, sensibilitatea percepției la tractul digestiv, curbura coloanei vertebrale la nivel lombar, care rezultă în scăderea capacității abdominale pentru reținerea gazelor, dar și gastropareza, tulburare de motilitate care întârzie capacitatea stomacului de a elimina gazele.

Printre cauze, balonarea poate fi provocată și de anxietate, depresie sau alte conexiuni intestin-creier.

Balonarea poate fi cauzată de alimente care conțin oligozaharide fermentabile. Ele se regăsesc în ceapă, usturoi, leguminoase, fasole, grâu.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

De ce atât de mulți oameni sunt balonați în ziua de azi. Greșelile care duc la probleme digestive

De ce atât de mulți oameni sunt balonați în ziua de azi. Greșelile care duc la probleme digestive

[Sursa foto: PixaBay]

Alimentele cu dizaharide sunt o clasă de zaharuri care se regăsesc în alimente cu lactoză: înghețată, iaurt, lapte.

Monozaharidele reprezintă un tip de zahăr care include fructoză. Se regăsește în mere, pere.

Poliolii sunt denumiți și alcooli de zahăr. Se regăsesc în prune, nectraine, conopidă, caise. De asemenea, se pot regăsi și în gumele de mestecat, dar și bombooane.

O digestie corectă poate fi influențată de cantitatea de apă consumată într-o zi!

Simptomele pe care le au oamenii când sunt balonați sunt: abdomen umflat, senzație de prea-plin, senzație de a avea ,,un balon'' în interiorul stomacului.

Senzațiile menționate mai sus sunt însoțite de flatulență, durere abdominală, arsuri la stomac.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Aceste simtome sunt considerate semnale de alarmă! Dacă le resimțiți, este necesară consultația la medic!

Următoarele simptome sunt considerate semnale de alarmă și necesită consult de specialitate:

  • Diaree persistentă;
  • Durere abdominală severă sau persistentă;
  • Apariția febrei, frisonului persistent;
  • Greață și vărsături frecvente;
  • Absența tranzitului intestinal pentru materii fecale și gaze de câteva zile;
  • Sânge în materiile fecale;
  • Scădere în greutate nevoită;
  • Scăderea sau pierderea poftei de mâncare;
  • Schimbarea culorii sau frecvenței scaunelor.Femeile
    suferă mai des de balonare decât bărbații

Un motiv pentru care oamenii se simt balonați este pentru că mănâncă repede. Cu cât mănânci mai repede, cu atât înghiți mai mult aer. Chiar și în cazul băuturilor care conțin spumă, atunci când aerul trece prin organism acest lucru te poate face să te simți mai balonat. Poate fi nevoie de 20 de minute pentru ca stomacul să spună creierului că ești plin, încât să mănânci suficient pentru a te simți plin.

Oamenii se mai simt balonanți din cauza consumului de sifon. Bulele din sifon, dar și alte băuturi de exemplu bere, șampanie, conțin gaz. Atunci când le bem, ele pot umple rapid sistemul digestiv. 

Sarea este un motiv pentru care ne simțim balonați. Corpul are nevoie de sare, dar mai mulți oameni primesc mai mult decât este nevoie. Acest lucru face ca apa să fie reținută în corp. Acest lucru poate duce la probleme de sănătate mai grave. Un sfat este acela de a verifica etichetele alimentelor pentru nivelul de sare. 

Femeile sunt mai predispuse la balonare decât bărbații

Sindromul premenstrual le poate face pe femei să se resimtă mai obosite, cu o dispoziție scăzută cu aproximativ o săptămână înainte de menstruație. De asemenea, PMS (sindromul premenstrual) te poate face să reții apă, să te simți mai umflată în abdomen. 

Potrivit doctorilor, este indicat ca femeile să facă exerciții fizice și să stea departe de sare, zahăr și carbohidrați simpli.

Citește și: De ce apar dureri frecvente de stomac?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si