Specialistii spun ca in cativa ani, Romania ar putea ramana fara forta de munca Avem peste 3,4 milioane de romani plecati la munca in strainatate sau stabiliti definitiv acolo cu tot cu familii, ceea ce plaseaza Romania pe pozitia a doua intr-un top mondial al migratiei, scrie Adevarul.ro
Cifrele vin de la Organizatia Natiunilor Unite (ONU) ai carei reprezentanti sustin ca suntem intrecuti doar de Siria, stat lovit de un razboi civil.
In procente, diaspora reprezinta 17% din populatia totala a Romaniei. Concret, potrivit ultimului raport ONU referitor la migratie, cu date din 2015, Romania inregistreaza a doua cea mai mare crestere a diasporei unei tari. Mai exact, tara noastra a inregistrat o crestere a migratiei de 7,3% pe an, in timp ce pe primul loc este Siria cu 13,1%, iar pe locul trei Polonia, cu 5,1%.
Expertii Natiunilor Unite noteaza ca Romania are cea mai accelerata crestere a numarului de migranti intr-un stat care nu s-a confruntat cu razboiul.
Cei care emigreaza sunt indeosebi tinerii, fie ca merg la studii sau la munca, sustin specialistii. O categorie aparte o constituie studentii si chiar elevii, recrutati de universitatile din Vest.
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro
Acum, pleaca foarte multi oameni calificati, cu studii superioare, care nu se pot realiza in Romania. Pleaca si foarte multi studenti si chiar elevi. Sigur ca motivul principal este cel economic. E clar, oamenii pleaca pentru ca pot castiga mai bine. Dar mai sunt si alte motive ale plecarii masive. Perspectiva de a face performanta in cariera, de a se implini profesional. Aici, multi se simt plafonati”, a explicat, pentru „Adevarul”, sociologul Mircea Kivu.
Analistul politic Adi Zabava sustine ca romanii s-au adaptat usor in tarile de adoptie, ceea ce a amplificat fenomenul migrationist.
„Este evident ca argumentul economic primeaza in decizia celor mai multi romani de a pleca in strainatate. Suntem un popor care se adapteaza usor, iar similaritatile culturale cu tarile de adoptie, precum Italia, Spania sau Franta, au contribuit si ele la exodul masiv. Vorbim de similaritati pe care alte popoare din estul Europei nu le au”, a explicat analistul.
Potrivit acestuia, pe langa factorul economic, cel politic a avut rolul sau in exodul romanilor peste granita. „Cu siguranta, politicul a jucat un rol important, in sensul crearii unor asteptari mari. Nu vorbim neaparat de clasa politica in sine, ci de contextul politic. Monopolul acelorasi politicieni cred ca a fost si este in continuare un factor de contributie in decizia de a emigra.
Clasa politica a fost monopolizata de anumite partide prezente pe scena politica de la inceputulanilor ’90. Au fost doar niste schimbari de cadre, dar fara noutati care sa aduca o speranta la nivel general. Coruptia si birocratia au contribuit si ele la fenomenul migrationist. Acest fenomen a creat un pod care a dus la aceasta problema majora pentru Romania”, spune analistul. De aceeasi parere este si sociologul Mircea Kivu, care considera ca politicul sta la baza tuturor deciziilor gresite.
„Politicul este responsabil de cam tot ce se intampla. Vorbim de decizii politice gresite care au dus la o anumita situatie. Lipsa de investitii, lipsa de finantare in educatie, cercetare si alte domenii importante si-au spus cuvantul. Din pacate, nu vad modificari care sa schimbe lucrurile in bine. Chiar daca unele salarii au mai crescut, ele sunt incomparabile cu veniturile din alte state”, a mai spus specialistul.
Citeste co ntinuarea pe Adevarul.ro