Close sidebar
Close sidebar

De ce au crescut prețurile? Florin Cițu a dat explicații

Premierul României, Florin Cîțu, a dat explicații cu privire la creșterea prețurilor. Acesta a precizat că este o creștere temporară, iar veniturile cresc permanent.

Andreea Bolocan,

Florin Cîțu a dat explicații de ce au crescut prețurile în România [Sursa foto: newmoney.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Miercuri, 11 august 2021, prim-ministrul Florin Cîțu a făcut referire, în cadrul conferinței de presă de după ședința de Guvern, la datele BNR privind inflația, când a fost întrebat de ce au crescut prețurile. Acesta a spus că Banca Centrală nu a crescut dobânzile, astfel nefiind “îngrijorată” de creșterea inflației, arătând că “este temporară”.

În ultima perioadă, România a suferit creșteri mari la alimente și facturi, iar ceea ce am simţit cu toţii este acum confirmat şi de date oficiale: cel mai nou raport al Institutului Naţional de Statistică arată că rata inflaţiei a ajuns la 5 la sută. În ultimul an, preţurile au crescut chiar şi cu 25 de procente.

Citeste si: VIDEO| Cîțu, despre ”o greșeală acum 20 de ani”. A fost încarcerat în SUA pentru conducerea autovehiculului sub influența alcoolului

Cele mai mari scumpiri au avut loc la energia electrică

Energia electrică se află pe primul loc în topul scumpirilor, dar plătim mai mulţi bani pentru combustibil sau pentru mâncare. Rata inflaţiei a ajuns la 5%.

Alimentele s-au scumpit în medie cu 3,2%. Plătim mai mult pentru ulei cu 18%, dar şi pentru brânzeturi şi pentru pâine. Iar mărfurile nealimentare s-au scumpit şi ele cu 7%.

Pentru energie electrică preţurile au crescut cu 25 de procente, pentru gaze plătim mai mult cu 20%. Şi combustibilii sunt mai scumpi cu 13% şi serviciile poştale cu 5%. S-au ieftinit în schimb biletele de avion cu 23%.

Vom avea în continuare parte de scumpiri pentru că BNR estimează că până la final de an, rata inflaţiei va ajunge până la 5,6%.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citeste si: Anunțul premierului Florin Cîțu despre rectificarea bugetară. "Unde nu sunt reforme, alocăm mai puţine resurse"

Rata inflației a urcat la 5%

"Preţurile de consum în luna iulie 2021 comparativ cu luna iunie 2021 au crescut cu 1%. Rata inflaţiei de la începutul anului (iulie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 4,4%. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2021 comparativ cu luna iulie 2020 este 5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2020 – iulie 2021) faţă de precedentele 12 luni (august 2019 – iulie 2020) este 3,1%", arată datele INS.

Inflația a ajuns la 5% [Sursa foto: PixaBay]

Indicele armonizat al preţurilor de consum în luna iulie 2021 comparativ cu luna iunie 2021 este 100,46%. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2021 comparativ cu luna iulie 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,8%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2020 – iulie 2021) faţă de precedentele 12 luni (august 2019 – iulie 2020) determinată pe baza IAPC este 2,5%.

De ce au crescut prețurile

Florin Cîțu a precizat miercuri, 11 august, la finalul ședinței de Guvern, că, potrivit datelor de la BNR, creșterile de prețuri din această perioadă sunt doar temporare.

„Banca Națională a prezentat raportul asupra inflației, decizia BNR a fost de a nu crește dobânzile, ceea ce pentru mine arată că această creștere este temporară, pentru că dacă banca centrală ar fi crezut că este o creștere care să fie permanentizată ar fi luat o decizie de creștere a dobânzilor”, a spus Florin Cîțu.

Premierul a prezentat date din raportul BNR, care arată de unde provin creșterile de prețuri.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

„Banca Națională ne spune că creșterea cotației țițeiului este încorporată rapid în prețul combustibililor, deci imediat se vede în România, în timp ce factura la gaz se ajustează cu o anumită întârziere, deci ceea ce vedem la pompă revine în special din cauza a ceea ce vedem la prețul țițeiului la nivel global. Știm foarte bine că România chiar și după această creștere a prețului rămâne cu al doilea cel mai ieftin combustibil din UE, după Bulgaria. La creșterea prețului la energie care se vede în rata inflației, spune Banca Națională: traiectoria ascendentă a cotației energiei electrice este alimentată și de accelararea tranziției verzi pe plan comunitar. Asta însemnaă că tranziția la energia verde costă și acest lucru se vede în prețul energiei și se va vedea și în perioada următoare. De aceea, în discuțiile mele cu CE am spus că România nu își permite același ritm de tranziție la energia verde pentru că avem un cost social mult prea mare. România va face trranziția, dar într-un ritm mai lent”, a mai spus premierul.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI