Mult timp s-a crezut că rechinii au o vedere slabă, dar cercetări recente au scos la iveală noi informații despre capacitatea lor de a vedea culorile și dacă pot distinge prada de oameni. Echipamentul de scufundare are acea culoare dintr-un motiv foarte bun. O pată de portocaliu sau galben iese în evidență pe fundalul albastru și negru al oceanului deschis. Această sclipire de culoare ar putea fi singura șansă pe care o are un marinar plutitor sau un supraviețuitor al unui accident aviatic de a fi reperat de o navă sau un avion care trece, informează BBC.

Ce detalii pot observa rechinii?

Marina americană a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial cu o mulțime de mărturii ale marinarilor și aviatorilor care au fost găsiți în ocean, atacați de rechini. Printre acestea se numără și scufundarea vasului USS Indianapolis, aproape de sfârșitul războiului, în urma căreia sute de supraviețuitori au fost probabil luați de rechini. Oamenii de știință din cadrul marinei știau că rechinii erau atrași de stropii supraviețuitorilor și de sângele marinarilor răniți sau morți. Bănuiala că aceste culori strălucitoare ale echipamentelor de salvare ale marinei atrăgeau rechinii a făcut ca unii să numească această culoare "galben yum-yum". Înclinația anumitor culori de a atrage rechinii curioși a devenit un mit deosebit de longeviv, care reapare ori de câte ori are loc un val de atacuri de rechini. 

Citește și: Cel puțin 500 de persoane au fost evacuate din Insula Palma, după un amplu incendiu de vegetație

Sam Gruber, un important cercetător în domeniul rechinilor, a fost unul dintre oamenii de știință care au pus sub microscop vederea rechinilor.

Sam Gruber, un important cercetător în domeniul rechinilor, a fost unul dintre oamenii de știință care au pus sub microscop vederea rechinilor.

[Sursa foto: Pixabay]

În această lună, au fost raportate numeroase cazuri de mușcături în largul plajelor din Long Island, New York, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la ceea ce ar putea fi în spatele acestor incidente. Specia de rechin în cauză- tigrul de nisip, în mod normal docil și prietenos cu acvariile- se hrănește în principal cu pește și crustacee, cum ar fi homarii.

Se crede că mușcăturile ar putea fi rezultatul unei confuzii de identitate- rechinii confundă brațele și picioarele înotătorilor cu peștii pe care îi vânează în apele puțin adânci.

Sam Gruber, un important cercetător în domeniul rechinilor, a fost unul dintre oamenii de știință care au pus sub microscop vederea rechinilor. Într-un filmuleț din anii 1970 pentru US Navy- intitulat amenințător Rechini: The Danger in the Sea, Gruber care a murit în anul 2019 povestește: ”Într-un dezastru aerian/mare, piloții purtau costume portocalii, în timp ce echipajul purta costume verzi kaki. Piloții au fost atacați de rechini, aparent pentru că purtau costume portocalii, în timp ce oamenii în costume verzi au fost lăsați complet în pace". Studiile lui Gruber și ale echipei sale au arătat că, la fel ca oamenii, rechinii pot discerne lumina de întuneric și au o acuitate vizuală excelentă. S-a arătat că unii ochi de rechin conțineau atât bastonașe, cât și conuri: bastonașele sunt utile pentru a detecta mișcarea și a discerne contrastul, în timp ce conurile sunt capabile să redea atât culoarea, cât și detaliile fine.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Naylor spune că, de asemenea, culoarea costumelor de baie ar putea să nu fie la fel de importantă ca și obiectele precum ceasurile.

Naylor spune că, de asemenea, culoarea costumelor de baie ar putea să nu fie la fel de importantă ca și obiectele precum ceasurile.

[Sursa foto: PixaBay]

Cu toate acestea, Gruber a descoperit că alte specii- cum ar fi marele rechin alb- aveau o concentrație mai mare de conuri, ceea ce înseamnă că puteau vedea mai multe detalii și puteau discerne mai bine culoarea.

De ce culori sunt atrași rechinii?

Cercetările privind atacurile marelui rechin alb au arătat că acestea sunt adesea mai probabile în condiții de apă tulbure, unde apa este mult mai puțin clară. Un studiu recent, condus de Hart și de biologul senzorial al rechinilor Laura Ryan de la Universitatea Macquarie, a folosit camere subacvatice pentru a reproduce "privirea rechinilor" asupra înotătorilor și surferilor din apă. Cercetătorii au ajuns la concluzia că forma și mișcarea era greu de distins de cea a focilor care sunt principala pradă a marilor rechini albi, iar în apele tulburi această dificultate ar putea fi sporită. Probabilitatea este că, dacă nu poți vedea rechinul, spune Naylor, nici el nu te poate vedea pe tine. Dar există unele modele sau combinații de culori mult mai ușor de observat sub apă.

Citește și: Acest bucătar mexican riscă 9 ani de închisoare, după ce a gătit un crocodil: „Am făcut niște taco pentru a-l încerca”

Se crede că mușcăturile ar putea fi rezultatul unei confuzii de identitate.

Se crede că mușcăturile ar putea fi rezultatul unei confuzii de identitate.

[Sursa foto: BBC]

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În 2013, o companie numită Shark Mitigation Systems a oferit o actualizare a costumelor cu bandă ale lui Taylor, susținând că acestea ar putea reduce "semnificativ" riscul unui atac. Compania a oferit două costume- unul cu bandă care imita marcajele șerpilor de mare și altul care alterna albastru și gri pentru a ajuta purtătorul să se confunde cu mediul înconjurător. Însă niciunul dintre cele două costume nu era o soluție "unică pentru toți". Costumul gri-albastru nu ar fi descurajat marii albi, care caută siluete la suprafață și atacă de jos, iar costumele cu benzi nu ar fi speriat rechinii tigru.

Așadar, ar trebui ca cei care își petrec timpul în mare sau ocean să renunțe la echipamentul galben sau la alte echipamente viu colorate în favoarea a ceva mai tern? Sfatul International Shark Attack File este că "beneficiul creșterii șanselor de a fi salvat depășește cu mult riscul minim de a atrage un rechin". Naylor spune că, de asemenea, culoarea costumelor de baie ar putea să nu fie la fel de importantă ca și obiectele precum ceasurile, care pot capta lumina în același mod ca solzii de pește.

Citește și: Momentele de groază prin care a trecut o echipă de filmare de la Netflix atacată de rechini: ”Toată barca a explodat”

Naylor a văzut chiar și lentilele camerelor de luat vederi subacvatice care au inspirat un atac în timpul unei scufundări. "Această femeie îi dădea o GoPro partenerului ei, iar el se pregătea să o ridice, iar rechinul a venit și a mușcat-o de deget! Asta pentru că GoPro este un mic obiect strălucitor", a povestit el.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si