Sanpetru este un personaj indragit in povestirile si in snoavele populare. In vremuri indepartate, cand oamenii erau mai religiosi, Sanpetru de vara mergea pe pamant fie singur, fie insotit de Dumnezeu, era imbracat in straie taranesti, fiind preocupat ca orice gospodar de cresterea vitelor si, mai ales de pescuit. Sanpetru este un bun sfetnic al lui Dumnezeu, care-l consulta in luarea unor decizii.

Citeste si: Are 70 de ani si este inca virgina. "Nu am intretinut niciodata relatii intime cu barbati, doar ne-am sarutat!"

De aceea, Dumnezeu i-a incredintat portile si cheile Raiului, spune traditia. In traditia romaneasca, sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este cunoscuta sub numele de Sanpetru de vara. Aceasta zi marcheaza miezul verii agrare si inceputul secerisului.

Traditii, superstitii si obiceiuri de Sfintii Petru si Pavel:

1. Se spune ca Sanpetru pocneste din bici, iar scanteile care apar cu acest prilej se transforma in licurici. Acestia ii calauzesc pe calatorii rataciti pe drumuri de munte sau in padure.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

2. Incepand cu aceasta zi de sarbatoare, cucul si privighetorile nu mai canta.

3. Daca tuna si fulgera in ziua Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, nucile si alunele vor fi viermanoase

4. In traditia populara, pana in acesta zi nu se scutura merii. Oamenii cred ca daca respecta aceasta datina, sunt ocrotite ogoarele de caderea grindinei.

5. Pentru a avea spor in casa si pentru sanatate, se respecta traditia Mosilor de Sanpetru si se sfintesc la biserica pachete cu colaci, lumanari, mere dulci si mere acrisoare.

Apoi, aceste ofrande se impart oamenilor saraci.

6. Se spune ca in ziua de 29 iunie, oamenii pistruiati trebuie sa se spele pe fata cu apa la miezul noptii, cand canta cocosul. Daca respecta ritual, o vorba din popor spune ca pistruii nu se mai inmultesc.

Sursa: Secretele.com


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si