De ce este bine să pui varza la murat de Sf. Dumitru? Multă lume nu știe acest lucru!
De ce este bine să pui varza la murat de Sf. Dumitru? Pe data de 26 octombrie, creștin ortodocșii îl prăznuiesc pe Sf. Dumitru. Această sărbătoare aduce multe tradiții și obiceiuri, printre care și aceea de a pune varză la murat. Iată care este motivul!
De ce este bine să pui varza la murat de Sf. Dumitru? Sărbătoarea Sf. Dumitru aduce foarte multe superstiții, printre care și aceea a varzei care se pune la murat în această zi. Iată care este motivul și ce alte tradiții există!
Care este semnificația sărbătorii de Sf. Dumitru?
Sărbătoarea de Sf. Dumitru are conotaţii importante pentru păstori. Ciobanii puteau să afle mersul vremii. Ei
îşi aşează dulama în mijlocul oilor şi se uită ce oaie se aşează pe ea. Dacă se va aşeza o oaie neagră, e semn că iarna va fi bună, iar dacă se aşează o oaie albă, iarna va fi aspră.
Sfântul Dumitru este considerat tutelarul iernii, existând credinţa că în această zi, căldura „intră în pământ” şi gerul începe să-şi facă simţită prezenţa.
În credinţa populară mai există şi ideea că Sfântul Dumitru ar fi cel care a dat oamenilor vinul folosit la Sfânta Împărtăşanie.
Pe vremuri, această zi era considerată ziua în care se tocmeau târguri şi vânzări, precum se şi stricau învoieli făcute pe timpul verii.
De ce este bine să pui varza la murat de Sf. Dumitru?
Potrivit gospodinelor, legumele trebuie să se mureze până se intră în Postul Craciunului, iar ziua sărbătorii Sfântului Dumitru este cea mai potrivită.
De asemenea, murăturile puse de Sf. Dumitru, nu se înmoaie.
De Sfântul Dumitru, gospodinele din România păstrează cea mai veche tradiție: aceea de a pune varză la murat, în butoi, pentru iarnă.
Ce alte tradiții există de Sf Dumitru?
În ajunul sărbătorii Sfântului Dumitru, în noaptea de 25 spre 26 octombrie, există tradiția de a se aprinde focuri (focurile de Sâmedru), peste care sar copii, pentru a fi sănătoşi tot anul.
Focul are şi menirea de a alunga fiarele şi de a încălzi morţii. După ce focul este stins, ţăranii aruncă un cărbune în grădină, pentru ca aceasta să primească putere de a rodi.
Obiceiul focului, cu tineri adunați în jurul lui, se mai păstrează chiar și în jurul Bucureștiului. În ultimii ani, lemnele cu care se făceau astfel de focuri pe vremuri au fost înlocuite de pneuri, în consecință poluând aerul.
Ziua Sfântului Dumitru este o zi a soroacelor pentru slujbe, o zi în care se împarte mâncare și se slobod sărindarele.
De Sfântul Dumitru se împart vase cu mâncare, iar femeile merg la biserică și dau de pomană pentru sufletele celor morți. În anumite zone ale țării se împarte grâu fiert în lapte și colivă.