Schimbare importantă la vârful Mossad

David Barnea a fost numit în funcţia de şef al Mossad, serviciul israelian de informaţii externe. Acesta ocupa până acum poziţia de director adjunct al Mossadului, fiind specializat în recrutarea agenţilor implicaţi în operaţiunile de spionaj împotriva Iranului şi mişcării Hezbollah.

David Barnea, de 56 de ani, îl va înlocui pe actualul şef Mossad, Joseph (Yossi) Cohen, la începutul lunii viitoare, a anunţat luni cabinetul premierului Benjamin Netanyahu, potrivit Reuters.

Citeste si: Iranul urmează să-l execute pe Mahmoud Mousavi Majd, care a ajutat CIA să-l asasineze pe Soleimani

Actualul şef Mossad, Yossi Cohen, a condus agenţia timp de cinci ani, timp în care a fost implicat în discuţiile cu statele arabe din golf, discuţii care au rezultat în acorduri de pace semnate anul trecut cu Emiratele Arabe Unite şi Bahrein.

Barnea a intrat în Mossad în 1996, ca ofiţer de caz, conform Adevarul.ro. Din 2013 până în 2019, când a devenit adjunctul agenţiei de spionaj, a condus unitatea Tzomet, despre care media israeliene scriu că recrutează şi coordonează agenţi. Potrivit Haaretz, în calitate de şef al Tzomet, Barnea era responsabil de recrutarea de agenţi operativi împotriva celor mai importante ţinte ale Mossadului- Iran şi Hezbollah.

Citeste si: De la ce a pornit conflictul israeliano-palestinian. Ce au de împărțit în Fâșia Gaza

De ce este considerat Mossadul cel mai bun serviciu secret din lume

Israelul s-a văzut nevoit încă din prima zi de existență, 14 mai 1948, să pună accent pe securitate, dat fiind teritoriul disputat de mii de ani și contextul extrem de tulbure. Noul stat s-a dotat de-a lungul timpului cu o armată puternică, dar şi cu servicii secrete mereu în alertă şi pregătite de diverse tipuri de operaţiuni.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Unul dintre aceste servicii este Mossad, sau „Instituţia”, care operează în străinătate şi răspunde direct în faţa premierului. Fondat la 13 decembrie 1949, ca Institutul Central pentru Coordonare, Mossadul a devenit unul dintre cele mai populare servicii de spionaj din lume.

Citeste si: Bilanț de coșmar după 10 zile de conflict israeliano-palestinian. "Dacă există un iad pe pământ, e viața copiilor din Gaza azi"

Dând impresia că este capabil de orice, agenţia israeliană de informaţii externe a captat mereu atenţia. A devenit un subiect căutat, inspirând numeroase legende urbane, materiale de presă, producţii literare şi cinematografice. Dar se spune că unele dintre operaţiunile lor întrec chiar şi imaginaţia regizorilor celebrului spion fictiv James Bond, cunoscut cu numele de cod 007, remarcă jurnalistul Tom Leonard într-un articol publicat în Daily Mail în contextul asasinării omului de ştiinţă iranian în domeniul nuclear Mohsen Fakhrizadeh.

Potrivit jurnalistului israelian Ronen Bergman, autor al unei cărţi despre asasinatele Mossad, agenţia israeliană a operat 2.700 de operaţiuni de eliminare în şapte decenii. Un număr care probabil a crescut în ultimii doi ani.[Sursa foto: INF.news]

Organizația temută și eficientă, cu un nume pașnic  

Umbra Mossad-ului planează şi în cazul acestui asasinat comis la 27 noiembrie 2020, lângă Teheran. Suspiciunea a fost alimentată atât din Iran, al cărui regim vede în eliminarea lui Fakhrizadeh mâna duşmanului său de moarte „sionist”, cât şi din Israel.

Asasinarea lui Fakhrizadeh ar putea fi doar ultima din acţiunile legendare „de tip Hollywood” ale Mossad. O confirmare la nivel oficial a acestei operaţiuni încă nu s-a făcut, deşi presa israeliană preia pe larg poze de la Teheran cu mesaje precum „Mulţumim Mossad” apărute pe străzi la câteva zile după eliminarea omului de ştiinţă.

„Nimeni din cercurile de informaţii nu are niciun dubiu că Mossad este responsabil de asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh, creierul programului secret al armelor nucleare iraniene. Ingenios, îndrăzneţ şi înspăimântător de eficient, Mossad-ul are toate semnele distinctive ale unei organizaţii de temut, deşi numele său e cât se poate de paşnic, Instituţia”, scrie jurnalistul Tom Leonard.

Citeste si: Acord de încetarea focului între Israel și gruparea Hamas. Mesajul președintelui SUA, Joe Biden

Vânătoarea de naziști, misiunea care i-a adus Mossadului celebritatea

De-a lungul timpului, oamenii Mossadului au fost implicaţi în fel şi fel de misiuni devenite istorice, de la „asasinate comandate de guvern” la „sabotaje de înaltă tehnologie”.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Au construit dispozitive letale şi au dat lupte crâncene”, se arată în materialul Daily Mail. Mijloacele folosite împotriva adversarilor au fost dintre cele mai ingenioase, de la pastă de dinţi otrăvită, la telefoane explozive sau toxine letale. În prezent, „băiatul rău” este regimul islamic al Iranului, al cărui ayatollah- lider suprem- repetă întruna „moarte Israelului, moarte Americii”.

Dar, până la oamenii regimului de la Teheran, ţintele sale au fost la început palestinienii extremişti şi fugarii nazişti, potrivit sursei citate.

De fapt, vânătoarea de nazişti i-a adus în atenţia întregii lumi, mai ales prin capturarea lui Adolf Eichmann, nazistul care a condus şi a organizat soluţia finală, exterminarea a circa şase milioane de evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Capturat în 1960 în Argentina de un comando Mossad, Eichman a fost condamnat la moarte şi executat prin spânzurare doi ani mai târziu în Israel.

Potrivit jurnalistului israelian Ronen Bergman, autor al unei cărţi despre asasinatele Mossad, agenţia israeliană a operat 2.700 de operaţiuni de eliminare în şapte decenii. Un număr care probabil a crescut în ultimii doi ani.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si