Specialiștii explică de ce nu se cunoaște în avans momemntul în care un cutremur ar putea avea loc, deși sunt cunoscute zonele predispuse la astfel de dezastre. Bilanțul victimelor a ajuns la peste 5.000 de morți și peste 16.000 de răniți, iar numărul lor este în creștere.
Un cutremur are loc atunci când bucăți masive din scoarța terestră se mișcă brusc una peste alta, iar aceste plăci tectonice stau peste mantaua Pământului, care se comportă ca un lichid, ceea ce face ca plăcile să se ciocnească în timp.

Citește și: Clădirile prăbușite după cutremurele din Turcia și Siria- afectate de fenomenul „parter flexibil”

Acest tip de cutremure sunt cunoscute de către specialiști, doar că există și acele cutremure formate în interiorul plăcilor tectonice.
Prezicerea cutremurelor este o temă delicată pentru oamenii de știință, pentru că nu este posibil să fie realizată în timp util.
Experții știu destul de precis zonele în care vor avea loc cutremure, folosind înregistrări istorice și măsurători geologice și pot fi evidențiate punctele centrale seismologice.

Citește și: Fisuri în barajul Atatürk din Turcia, după cutremurele puternice. Acesta se poate rupe în orice moment

Clădirile prăbușite după cutremurele din Turcia și Siria- afectate de fenomenul „parter flexibil”

Fenomenul de „parter flexibil” este cauza prăbușirilor mai multor clădiri în cutremurul din Turcia. Acesta are loc din cauza spațiilor cu pereți de deschideri mari, aflați la primul nivel al clădirilor, printre care se numără parcările sau magazinele. 

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO| Cel mai mare cutremur din lume. Unde a fost și ce magnitudine a avut?

Majoritatea clădărilor prăbușite au fost din cauza fenomenului numit „parter flexibil”, conform experților. Din aceste clădiri fac parte și cele care au la primul nivel parcări sau magazine, în general locuri cu pereți cu deschideri mari.

Explicația fenomenului de „parter flexibil”

Conform experților, clădirile cele mai afectate de cutremur sunt cele care au la primul nivel parcări și magazine, sau  spații cu pereți cu deschideri mari.

Matei Sumbasacu, inginer specializat în structura clădirilor cu ritm seismic și fondator al Asociației Re:Rise explică acest fenomen: „  Fenomenul de parter flexibil, explicat cât se poate de simplu, are loc atunci când nivelul parterului este mai flexibil decât restul clădirii. Această diferenţă de rigiditate, dintre parter şi restul clădirii, poate provoca un colaps de tip parter flexibil.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Adică, mai pe scurt, etajul 1 devine parterul. Deci practic parterul cedează mult înainte de restul clădirii. Practic, toate etajele cad aproape ca într-o demolare controlată”.

Citește și:  Cutremurul din Turcia, explicația specialiștilor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si