In articol:
- Ce este botulismul
- Cum se manifestă botulismul la copii
- Botulismul la adulți
- Cum se tratează botulismul
Botulism la copii. De ce trebuie să ne îngrijorăm în cazul botulismului la copii? Iată ce este, cum se manifestă și care este tratamentul pentru vindecare!
Ce este botulismul
Botulismul este o boală rară, dar extrem de gravă, provocată de o toxină ce este provocată de o bacterie numită neurotoxina bolutinica.
Omul poate lua acestă toxină prin consumul de alimente contaminate sau printr-o rană deschisă care ajunge să intre în contact cu sporii bacteriei botulinice.
Citeste si: Alertă în Europa! O boală extrem de contagioasă a reapărut după mai bine de 40 de ani
Cum se manifestă botulismul la copii
Unul dintre primele semne ale botulismului la copii este constipația. Nu este întotdeauna un indicator al bolii. Dar cu toate ce avansează, boala vine cu semne precum:
- dificultati de alimentatie
- tonus muscular redus
- dificultati in respiratie
- lipsa expresiilor faciale
- reducere a miscarilor
- dificultati la inghitire
- salivare excesiva
- reflexe intarziate sau absente
- ochi nefocusati
La sugari, interval este de 3 până la 30 de zile.
Botulismul la adulți
La adulţi, simptomele încep să apară de obicei după 12-36 ore de la consumul de alimente contaminate.
Simptomele care pot indica botulismul alimentar pot sa apară în câteva ore sau una-doua zile de la contaminare. În unele cazuri, pot apărea în mai multe zile. Principalele simptome sunt: greata, voma, scaune diareice sau constipatie, dureri abdominale intense (doar in cazul botulismului alimentar), dificultăți motorii, atonie, paralizie a membrelor, vedere încețoșată, pleoape căzute, oboseala accentuata, incapacitatea controlului mușchilor faciali, probleme respiratorii.
Cum se tratează botulismul
Descoperirea botulismului se face prin evidențierea neurotoxinei în sânge și aliment, acolo unde este posibil, care este examenul de certitudine care poate stabili diagnosticul. Acest lucru se face prin:
- Detectarea neurotoxinei în sânge și dacă e posibil și în aliment
- Stabilirea tipului de neurotoxină circulantă în sângele pacientului
Citeste si: Un nou caz de variola maimuței a fost identificat în România
Botulismul este o urgență medicală de rang A, iar tratamentul se face în spitalele de boli infecțioase. Botulismul alimentar se tratează cu antitoxine și anticorpi, susținând funcțiile vitale afectate. La sugari, tratamentul se face cu imunoglobulină, ce blochează acțiunile neurotoxinelor care circulă în sânge. Tratamentul nu va vindeca paraliziile apărute, dar oprește agravarea acestora.
Citeste si: Joe Biden s-a vindecat de Covid-19 și revine la activitățile zilnice