De ce mor atât de mulți români de coronavirus. Care e situația în țările vecine
Un nou record a fost stabilit miercuri în România în privința deceselor cauzate de coronavirus: 82 de persoane au murit în ultimele 24 de ore, ducând totalul victimelor la peste 5.200 de români. Care este explicația pentru rata mare de mortalitate?
Author: Razvan Ilie miercuri 07 octombrie 2020 , 17:56
Numărul mare de decese de coronavirus este pus de medici și pe seama faptului că starea generală de sănătate a românilor nu este una foarte bună.
Medicii consultați de Europa Liberă spun că principalul motiv pentru care rata mortalității rămâne atât de ridicată în România este faptul că starea generală de sănătate a românilor este precară – rata mare de diabet, obezitatea, bolile cardio-vasculare, bolile pulmonare-, pe de o parte, iar pe de alta, lipsa unor programe de educație sanitară.
Tabloul stării de sănătate a românilor arată că cele mai multe decese în România sunt provocate de bolile cardiovasculare , iar decesele cauzate de cancer sunt în creștere.
Rată mare de diabet în România și obezitate peste media UE
Aproximativ jumătate din decesele înregistrate în România pot fi puse pe seama factorilor de risc comportamental, inclusiv dieta neadecvată, consumul de tutun, consumul de alcool și activitatea fizică scăzută (62%), cifra situându-se mult peste media UE (44%), arată un raport al Comisiei Europene (CE).
Astfel, unul din cinci adulți români fumează zilnic, ratele obezității la adulți sunt printre cele mai scăzute din UE (10%), dar ratele excesului de greutate și ale obezității în rândul copiilor au crescut în ultimul deceniu până la 15%. Consumul de alcool reprezintă, de asemenea, o amenințare majoră la adresa sănătății publice, rata consumului episodic excesiv de alcool (35%) depășind cu mult media UE de 20%.
De altfel, cancerul pulmonar reprezintă cea mai frecventă cauză de deces cauzat de cancer, mai ales pe fondul numărului ridicat de fumători, rata mortalității crescând cu aproape 14% din 2000 până în 2016, potrivit raportului european.
Alte 82 de decese în România
În intervalul 06.10.2020 (10:00) – 07.10.2020 (10:00) au fost raportate 82 de decese (52 bărbaţi şi 30 femei), ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi,
Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Ilfov şi Bucureşti.
Dintre acestea, 1 deces au fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 de ani, 2 decese la categoria 40-49 de ani, 8 decese la categoria 50-59 de ani, 18 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 60-69 ani, 30 de decese la categoria de vârstă 70-79 ani şi 23 decese la categoria de peste 80 de ani.
Conform precizărilor Grupului de Comunicare Straregică, în cazul decesului înregistrat la categoria de vârstă 10- 19 ani, este vorba despre un adolescent de 18 ani, care avea şi alte comorbidităţi.
Care este situația în țările din jurul României
Până astăzi, 5.203 persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19 au decedat în România. În Serbia, numărul deceselor asociate coronavirusului este de 753, cu un singur ca zîn ultimele 24 de ore.
În Bulgaria au fost raportate 862 de decese de la debutul pandemiei, iar în Ungaria 877- cu 24 de decese în ultimele 24 de ore. O situație comparabilă cu cea din România este în Ucraina- au murit 77 de oameni în ultimele 24 de ore, până la un total de 4.597 decese.