In articol:
În ședința de Guvern s-a luat decizia creșterii salariului minim brut pe economie la 3700 de lei de la 1 iulie, dar promisiunea privind "înghețarea" punctului de amendă s-a pierdut prin sertarele din Palatul Victoria.
Citește și: VIDEO Salariul minim, majorat înainte de alegeri
Punctul de amendă în România este direct legat de salariul minim, acesta fiind 5% din valoarea salariului minim.
O majorare a salariului minim de la 1 iulie aduce creșterea amenzii minime cu 40 de lei. Cu excepția cazului în care Guvernul nu revine asupra erorii printr-un nou act normativ.
Cât este punctul de amendă în prezent
După mai mulți ani în care amenzile de circulație au rămas neschimbate ca valoare, Guvernul a decis să majoreze punctul de amendă începând cu 1 ianuarie 2024 și să le actualizeze în funcție de salariul minim.
Pentru anul 2024, punctul de amendă, stabilit la 5% din salariul mediu brut, a urcat la valoarea de 165 lei.
Ce amenzi îi așteaptă pe șoferi din 1 iulie 2024
Guvernul a promis că va îngheța punctul de amendă la 165 de lei, dar până acum guvernanții s-au făcut că uită.
Clasa I de sancțiuni din Codul Rutier, cea cu cele mai mici amenzi aplicate șoferilor, prevede un nivel minim al amenzii de 2 puncte amendă.
Șoferii vor plăti de acum înainte o amendă minimă de 370 lei, în loc de 330 lei- deci cu 40 de lei mai mult.
De exemplu, dacă acum plătim 495 de lei pentru nepurtarea centurii de siguranță, de la 1 iulie vom scoate din buzunar 555 lei.
"Premierul a comunicat această intenție. Dacă oportunitatea a fost decisă, mai este un răgaz până la 1 iulie să fie adoptată printr-un act normativ””, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin.
Și amenda pentru vorbitul la telefon ar putea fi mai mare în absența unei decizii contrare. Șoferii care sunt prinși la volan cu telefonul mobil sunt amendați cu de 4 până la 8 puncte de amendă, ceea ce înseamnă că vom plăti între 740 lei și 1.480 lei.