De ce nu e bine să renunți la masa de seară. "Are dublu rol". Cum trebuie să arate o cină echilibrată, în funcție de nevoi
Masa de seară se pare că are un dublu rol în viața oamenilor. Mihaela Bilic, nutriționist, explică importanța cinei, dar și cum trebuie să arate aceasta în funcție de nevoile fiecăruia.
Mihaela Bilic a explicat, într-o postare pe Facebook, importanța pe care o are masa de seară în viața omului. Nutriționista a dezvăluit că cina are, de fapt, două roluri: atât refacerea rezervelor de energie, cât și relaxarea.
Mai mult decât atât, Mihaela Bilic a informat publicul că cina poate fi echilibrată în funcție de nevoile fiecăruia.
Mihaela Bilic, nutriționist, îndeamnă oamenii să nu renunțe la masa de seară. Nutriționista explică beneficiile pe care cina le aduce sănătății, având un dublu rol, atât refacerea reervelor de energie pierdute pe parcursul zilei, cât și relaxarea organismului.
Se pare că mitul orei 18:00 privind cina nu este valabil. Masa de seară nu este periculoasă, ci doar trebuie adaptată nevoilor pe care fiecare le are.
De exemplu, Mihaela Bilic explică că cina unui om care vrea să slăbească trebuie să conțină proteine și legume, în timp ce cina unui sportiv ar trebui să aibă mai multe făinoase.
Avem voie să mâncăm după ora 6:00 seara? Ani la rând nutriționiștii ne-au creat senzația că masa de seară este periculoasă pentru siluetă. Când de fapt la finalul zilei avem nevoie de un moment de relaxare, pe lângă refacerea rezervelor de energie.
Putem spune că masa de seară are dublu rol, să ne hrănească și să ne dea o stare de bine.
Ce reguli trebuie să respectăm pentru o cină perfectă? Depinde de obiectivele pe care le avem și de ora la care ne culcăm. Țineți cont că metabolismul încetinește spre seară, însă chiar și în timpul nopții organismul consumă calorii pentru funcțiile de bază. Meniul diferă dacă vrem să slăbim, să avem o digestie ușoară sau un somn odihnitor.
În cazul unui meniu echilibrat farfuria pentru masa de seară va fi împărțită astfel: 1/3 proteine (carne pește ouă sau brânză); 1/3 făinoase (cartofi paste orez pâine) sau leguminoase boabe (fasole mazăre linte). Ultima treime va fi rezervată pentru legume proaspete sau gătite, cu cat mai colorate și mai diferite, cu atât mai bine.
Dacă vrem să slăbim menținem în farfurie proteinele și legumele, însă renunțăm la făinoase.
Un castron mare de salată asortată cu o bucată de carne sau pește la grătar sunt cel mai bun exemplu pentru o cină de slăbit. Atenție și la aportul de grăsimi, fiecare gram are 9 cal, deci fiți zgârciți cu uleiul din salată și alegeți carnea mai puțin împănată.
Dacă vrem să dormim bine o porție de paste cu brânză e alegerea corectă.
Supa cremă sau tocănițele cu legume sunt ușor de digerat. Evitați prăjelile tocăturile și alimentele care fermentează (broccoli varză fasole). La capitolul desert orezul cu lapte și bananele au efect de liniștire.
Pentru copii și sportivi împărțirea farfuriei se schimbă: produsele făinoase vor ocupa jumătate din suprafață, iar proteinele și legumele câte un sfert. Amidonul din făinoase reface rezervele de glicogen din ficat și mușchi și asigură energie pentru activitatea fizică de peste zi. Deci nu lăsați pe nimeni să vă interzică masa de seară, însă aveți grijă să alegeți meniul care vi se potrivește!", a sscris Mihaela Bilic pe Facebook.