De ce nu se încheagă piftia? Greșeala majoră pe care o faci an de an
De ce nu se încheagă piftia? Piftia sau răcitura de porc este un preparat care nu lipsește de pe masa românilor de Crăciun și Revelion. Pentru ca acest preparat să se închege și să nu fie nevoie să refaci întreg procesul de preparare care nu este unul tot mai ușor, mai jos noi ți-am explicat tot ceea ce trebuie să faci.
De ce nu se încheagă piftia? Greșeala majoră pe care o faci an de an. Pentru a prepara o piftie de porc perfectă și închegată ai nevoie de următoarele ingrediente:
o jumătate de căpăţână de porc
2 „adidaşi“ de porc
câteva bucăţi de şorici
2 morcovi (opţional, pentru un gust puţin dulce)
rădăcina de ţelină
o linguriţă boabe de piper
sare
5-6 căţei de usturoi
Ce greșeală să nu faci atunci când prepari piftia de porc
Pentru început, căpăţână de porc se taie în bucăţi potrivite, iar într-o oală încăpătoare se pun la fiert urechi, rât, bucăţi de carne şi şoriciul, oase de rasol, adidaşi de porc, dar şi morcovii întregi şi bucăţile de ţelină, puţină sare şi boabele de piper.
Important este că apă să acopere bine carnea, pentru că nu aveţi voie să completaţi cu apă după ce această se va evaporă în timpul fierberii, conform Adevărul. Se fierbe totul la foc potrivit, până când începe carnea să se desprindă de pe oase. Nu uitaţi că în timpul fierberii să îndepărtaţi grăsimea şi spumă care se adună la suprafaţă.
După ce carnea a fiert, scoateţi totul din apă pe platouri, inclusiv legumele, şi separaţi carnea de os. Zdrobiţi usturoiul şi frecaţi-l cu sare, trageţi de pe foc oală cu zeamă în care a fiert carnea şi puneţi usturoiul în ea, apoi amestecaţi totul bine. Lăsaţi compoziţia la odihnit timp de 10 minute. Rezultatul trebuie să aibă o consistentă uşor lipicioasă. Pentru a verifică dacă piftia se va închega, puteţi să puneţi nişte zeamă pe o farfuriuţă şi să o băgaţi puţin la frigider.