De ce nu se recomandă să consumi băuturi foarte reci vara?

Simona Costache, vineri 23 august 2024 , 09:18

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

În zilele fierbinți de vară, tentația de a te răcori cu o băutură rece este foarte mare, deoarece ai senzația că doar aceasta poate potoli setea și oferi răcorirea mult dorită. Totuși, s-a demonstrat științific faptul că nu este recomandat să consumi băuturi foarte reci în astfel de condiții.

Află de ce nu se recomandă să consumi băuturi foarte reci vara

Specialiștii susțin că lichidele reci în sine nu dăunează sănătății, dar fiecare persoană în parte are o serie de particularități, inclusiv afecțiuni cronice și carențe ale organismului. De aceea, riscul de îmbolnăvire vara ar trebui evaluat individual.

Consumul de băuturi cu gheață provoacă constricția vaselor de sânge din nazofaringe. Pentru o persoană sănătoasă, acest proces nu reprezintă un pericol, dar dacă ai imunitatea scăzută, nazofaringele, care își pierde protecția împotriva virușilor și bacteriilor, devine vulnerabil.

Apar senzații de congestie nazală, disconfort în gât, strănuturi și o stare generală de rău, asemănătoare cu debutul unei răceli.

Bacteriile și virușii sunt prezenți în mod constant în jurul nostru, dar când suntem sănătoși și sistemul nostru imunitar este puternic, aceștia rămân într-o stare „inactivă". Odată ce circulația sângelui în nazofaringe este perturbată, aceștia se „trezesc" și se activează.

Totul depinde de nivelul de protecție al organismului; dacă acesta va reuși sau nu să facă față unui astfel de atac depinde de starea generală a imunității. În acest caz, în grupul de risc se află cei cu afecțiuni cronice, precum faringite, amigdalite, otite. Totul poate începe cu o răceală obișnuită și poate evolua în complicații care afectează gâtul și urechile.

Cum să bei lichidele pe timp de caniculă

Nu există reguli stricte, dar iată câteva recomandări utile:

- Evită băuturile răcoritoare foarte reci în timpul meselor

Este mai bine să nu consumi lichide foarte reci în timp ce mănânci, pentru a evita un șoc termic pentru sistemul digestiv.

- Nu consuma lichidele cu gheață direct sub soarele arzător

Cel mai indicat este să stai puțin la umbră, pentru a permite corpului să se răcorească ușor înainte de a bea ceva rece.

- Bea lichide relativ reci în cantități mici

Începe cu înghițituri mici, pentru a permite gâtului să se obișnuiască cu temperatura scăzută a lichidului. Astfel, eviți un șoc termic și protejezi gâtul de variațiile bruște de temperatură.

Cine ar trebui să evite băuturile cu gheață

  • Persoanele cu simptome de răceală

Cei care deja experimentează disconfort cauzat de răceală, cum ar fi nasul înfundat, dureri în gât sau urechi blocate, ar trebui să evite băuturile scoase din frigider imediat.

Apa rece poate crește densitatea mucusului în nas și gât, provocând o senzație de congestie și îngreunând respirația. În loc să ajute la vindecare, acestea pot agrava simptomele și pot favoriza răspândirea infecției.

  • Cei care suferă de migrene sau dureri de cap frecvente

Consumul de băuturi răcoritoare foarte reci poate provoca spasme ale vaselor mici de sânge, ducând la intensificarea durerilor de cap sau la declanșarea migrenelor. Fenomenul este asemănător cu ceea ce simțim atunci când mâncăm înghețată rapid, cauzând o senzație de durere intensă și bruscă care se resimte în cap.

  • Persoanele cu afecțiuni ale tractului gastrointestinal

Consumul de lichide cu gheață poate provoca constricția vaselor de sânge, ceea ce afectează procesul de digestie. În loc să se concentreze pe digestie, organismul trebuie să își regleze rapid temperatura, ceea ce poate agrava problemele digestive.

Cei care au obiceiul de a consuma băuturi în timpul mesei, ar trebui să se asigure că acestea sunt la temperatura camerei, indiferent de cât de cald este afară. Descoperă gama variată de băuturi răcoritoare de pe auchan.ro și consumă-le corect, adică la temperatura camerei sau răcite puțin.

În acest context, consumul de băuturi foarte reci poate provoca constricția vaselor de sânge, afectând imunitatea și provocând simptome de răceală sau migrene. De asemenea, consumul lor poate perturba digestia și agrava afecțiunile gastrointestinale.

Astfel, este recomandat să consumi lichide la temperatura camerei sau doar ușor răcite, pentru a proteja organismul de aceste efecte negative și a menține o stare generală de bine. Acestea te vor răcori și îți vor stopa senzația de sete, chiar dacă nu plutește gheața în ele!


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Semnul divin primit de tatăl lui Sebi, unul din tinerii morți în accidentul provocat de... Semnul divin primit de tatăl lui Sebi, unul din tinerii morți în accidentul provocat de Vlad Pascu. Nu i-a venit să creadă ce a surprins camera de supraveghere: „Am rămas înmărmurit”
spotmedia.ro
„Rusia are tot dreptul să atace NATO acum” – mesajul Kremlinului, în gura unui colonel... „Rusia are tot dreptul să atace NATO acum” – mesajul Kremlinului, în gura unui colonel american în retragere
b1.ro
Cabral, martorul fenomenului uluitor de la malul mării. Prezentatorul TV a filmat... Cabral, martorul fenomenului uluitor de la malul mării. Prezentatorul TV a filmat totul: “Nu-mi dau seama cum” (VIDEO)
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si