În studii recente realizate pe șoareci și hamsteri, Omicron a produs infecții mai puțin dăunătoare, adesea limitate în mare parte la căile aeriene superioare: nasul, gâtul și trahee. Varianta Omicron a făcut mult mai puțin rău plămânilor, unde variantele anterioare provocau adesea cicatrici și dificultăți grave de respirație, informează JapanTimes.

Citeste si: Europa a depășit în total 100 de milioane de cazuri de Covid-19. Recordul infectărilor au avut loc în ultimele săptămâni

Cercetătorii, tot mai convinși că varianta Omicron nu afectează grav plămânii

Cercetătorii sunt tot mai convinși că varianta Omicron nu afectează la fel de grav plămânii ca formele anterioare de coronavirus.

„Este corect să spunem că se profilează tot mai mult ideea unei boli care se manifestă în principal în sistemul respirator superior”, a spus Roland Eils, biolog computațional la Institutul de Sănătate din Berlin, care a studiat modul în care coronavirusurile infectează căile respiratorii.

Citeste si: Şeful OMS: Pandemia de coronavirus poate fi învinsă în 2022. Care este condiția

Mister inițial cu privire la Omicron

În noiembrie, când primul raport privind varianta Omicron a apărut din Africa de Sud, oamenii de știință au putut doar să ghicească cum s-ar putea comporta diferit față de formele anterioare ale virusului.

Tot ce știau ei era că avea o combinație distinctivă și alarmantă de peste 50 de mutații genetice.

Cercetările anterioare au arătat că unele dintre aceste mutații au permis coronavirusurilor să se prindă mai strâns de celule.

Alte mutații au permis virusului să evite anticorpii, care servesc ca o linie timpurie de apărare împotriva infecției. Dar cum s-ar putea comporta noua variantă în interiorul corpului era un mister.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: China: Anul a început cu restricții severe, deși țara are doar 166 de cazuri noi de Covid în 24 de ore

De ce Omicron este mai blând decât Delta și celelalte forme ale virusului

„Nu poți prezice comportamentul virusului doar din mutații”, a spus Ravindra Gupta, expert în virus la Universitatea din Cambridge. În ultima lună, mai mult de o duzină de grupuri de cercetare, inclusiv Gupta, au observat noul agent patogen în laborator.

Experimentele pe animale pot ajuta la clarificarea multor ambiguități, deoarece oamenii de știință pot testa impactul variantei Omicron pe animale identice care trăiesc în condiții identice. Peste o jumătate de duzină de experimente făcute publice în ultimele zile au indicat toate la aceeași concluzie: Omicron este mai blând decât Delta și alte versiuni anterioare ale virusului.

Citeste si: A apărut primul caz de „Gripovid” din lume: gripă și Coronavirus în același timp

Octavian Jurma: Riscul de spitalizare și deces este mai scăzut în cazul Omicron

Epidemiologul Octavian Jurma confirmă veștile bune venite de la studiile de laborator cu privire la Omicron. El explică de ce organismul nostru are o protecție mai bună în fața tulpinei Omicron decât a celorlalte variante.

"Imunitatea protectiva mediata de celulele T (CD4 si CD8 in imagini) ramane un zid greu de trecut de varianta Omicron, chiar daca aceasta varianta depaseste cu usurinta imunitatea neutralizanta mediata de celulele B prin anticorpi.

Acest lucru inseamna ca desi Omicron ne infecteaza cu mult mai mare usurinta decat varianta Delta, riscul de spitalizare si deces este mai scazut fata de Delta pentru cei vaccinati sau trecuti prin boala", a scris Octavian Jurma pe Facebook.

Potrivit cercetătorului român, protectia mediata de celulele T este maxima la cei care au boosterul facut sau au imunitate hibrida (vaccinare+ infectare).

"Asadar daca ai boosterul facut sau/si te-au vaccinat dupa cei ai trecut prin boala, Omicron nu este o amenintare la fel de mare pentru tine ca Delta si posibil chiar mai mica decat Alpha.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Pentru cei nevaccinati vestea buna este ca si trecerea prin boala ofera o doza variabila de protectie chiar daca este inferioara celei oferita de booster sau de imunitatea hibrida (cea mai buna)", mai spune Jurma.

"Valul 5 va fi mai scurt decât valul Delta"

Potrivit lui Octavian Jurma, pentru cei care au boosterul făcut sau sunt vaccinați dupa ce au trecut prin boala, Omicron nu este o amenintare la fel de mare ca Delta si posibil chiar mai mica decat Alpha.

"Orice om intelept poate transforma ghinionul de a fi trecut prin boala in norocul de a putea dobandi imunitate hibrida sau chiar superimunitate prin vaccinare. Din fericire pierderea capacitatii sistemului imun de ne proteja de infectare cu Omicron, poate fi compensata de masuri non-farmaceutice: masca FFP2/N95, distantare fizica, igiena, aerisire/filtrare. Circulatia virusului poate fi limitata prin testare (certificat verde).

Masca+ vaccinul ofera asadar o protectie foarte buna si in valul 5-Omicron. Cu ajutorul lor vom trece cu bine si de aceast val, care va fi mai scurt decat valul Delta. Cu putin noroc, vom avea o perioada mai lunga de liniste decat dupa valul 3-Alpha. Cu foarte mult noroc poate vom reusi sa controlam pandemia".

Abia de saptamana viitoare vom avea o imagine mai corecta a valului Omicron si in Romania, concluzionează epidemiologul român.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si