Deasemenea, stăpânii care își botează caii vor avea parte de belșug și mult spor la muncile agricole. Conform tradiției, de Bobotează, stăpânii îi „îmbracă” pe cai de sărbătoare, cu podoabe alese, clopoței, funde și curele. Frumoasele cabaline sunt duse, apoi, la biserica din sat, unde preotul le binecuvintează cu agheasmă.

De ce se botează caii în ziua de 6 decembrie?

Din păcate, sunt prea puține localitățile în care această datină se mai respectă.

Printre care, județul Constanța, în care doar în comuna Mihail Kogălniceanu mai are loc Botezul Cailor, obicei respectat fără întrerupere.

Se spune că cei care-şi botează caii în această zi vor avea un an bun, cu recolte mănoase. Ritualul, efectuat de un preot, este urmat de o cursă tradiţională de cai

Tradiţia botezului cailor este foarte răspândită în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Datează de pe la 1900 şi a fost practicată an de an, mai puţin în perioada comunismului, când a fost interzisă de autorităţi.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

De ce se botează caii în ziua de 6 decembrie. Tradiția e veche de peste 100 de ani
De ce se botează caii în ziua de 6 decembrie. Tradiția e veche de peste 100 de ani

Citeste si: Boboteaza 2021 sau Botezul Domnului: Ce NU este bine să faci astăzi? Aduce mare ghinion!

Tradiţia veche de peste 100 de ani spune că botezul cailor aduce prosperitate şi sănătate în gospodărie

Și în Prahova, Botezul Cailor are loc, an de an, la Pietroşani şi la Târgşorul Vechi.

O altă tradiție specifică acestei zile este colindatul cu Chiraleisa, în care grupuri de băieţi înconjurau casele, grajdurile şi anexele sătenilor sunând din clopoţei, tălăngi ori fiare vechi, rostind în cor versurile: „Chiraleisa,/ Spic de grâu/ Până-n brâu,/ Roade bune,/ Mană-n grâne”.

Fiind şi ultima zi a ritualului de peţire a fetelor, Boboteaza reprezenta în conştiinţa populară apogeul practicilor referitoare la întâlnirea ursitului şi a dragostei adevărate.

Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Bobotează. Ce nu este deloc bine să faci în Ajunul Bobotezei


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si