Se spune din bătrâni că trebuie să mănânci pește în noaptea de Anul Nou, însă puțini știu de ce
Mai este puțin până la trecerea în anul 2021. Românii au sărbătorit Nașterea Domnului și acum se pregătesc cu pași repezi de trecerea în noul an. Află tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecți în seara de Revelion.
Oamenii păstrează anumite tradiții și obiceiuri, însă puțini știu adevăratul înțeles al lor. În nopatea de Revelion, se zice din moși strămoși că este bine să consumi pește. De regulă, este bine să mănânci păstrăv ca să fii un om iute și curat. Aceste tradiții au o vechime de sute de ani.
Conform specialiștilor, tradițiile și ritualurile sunt diferite de la o zonă etnografică la alta.
„Se spune că trebuie sa mănânci pește de Anul Nou ca să fii iute ca el, ține de zonă și întâlnești această tradiție mai ales unde este un curs de apă, cum ar fi Brăila, Constanța, Galați sau Tulcea. În zona montană, se spune că este bine să mănânci pește de Anul Nou însă este vorba de un singur soi de pește și anume păstrăv. Când gospodina pune pe masă platoul unde este pus păstrăvul spune: Și în Prahova există această tradiție, alt pește nu se pune pe masă, numai păstrăv”,
a declarat profesorul de istorie Vasile Focseneanu, pentru bzi.ro.
Pește la cuptor sau fript pentru seara de Anul Nou
Românii aleg să pună pe masă, în seara de Revelion, printre sarmale și carne de porc și o mâncare mai ușoară: peștele. Gospodinele pregătesc fie pește la cuptor, fie fript și îl servesc alături de legume și nelipsita lămâie.
„Pentru zona noastră, în Muntenia legumele și fructele au un rol esențial de Anul Nou. Pe Valea Superioară a Prahovei există ritualul celor doi dovleci. Primul se pocnește după ce prima ceată de colindători vine la gospodărie și anume pe 23 decembrie, dovleacul fiind spart în spatele gospodăriei.
Al doilea dovleac este pocnit de pragul casei sau în fața casei în primul ceas al Anului Nou. Este un ritual care ne duce cu gândul la ceremoniile române. Dovleacul spart în fața casei arată, dacă se sparge în mai mult de trei bucăți, că va fi un an bun pentru familia respectivă. Dacă semințele se împrăștie va fi un an bun, cu bani. Dacă semințele nu se împrăștie va fi un an prost financiar.
Dacă este înnegrit în interior sau cu mucegai, boala va bântui în familie”, a spus profesorul de istorie.
Cu toate aceste tradiții, românii sărbătoresc fastuos trecerea dintre ani. Mâncarea, muzica și voia bună este nelipsită din casele oamenilor de Anul Nou.