Sfântul Dumitru sau Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, se prăznuiește pe data de 26 octombrie atât în calendarul ortodox, cât și în cel catolic. Pe 27 octombrie, credincioşii de la noi îl prăznuiesc pe Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor. 

Cine a fost Sf. Dumitru, Izvorâtorul de Mir?

Sf. Dimitrie este prăznuit pe data de 26 octombrie.

Sfântul Dimitrie Izvorător de Mir a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu. Acesta era fiul voievodului cetății Tesalonicului. El a fost botezat în taină de părinții săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creștinilor. 

Citeste si: Pe ce dată pică Sf. Dumitru în 2022?

Sfântul Dumitru era învățat de către părinții lui, în cămara cea ascunsă a palatului lor, tainele sfintei credințe, milostenia către cei săraci și facerea de bine către cei ce aveau nevoie.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou–Basarabov

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: VIDEO Olandezii au rămas muți de uimire când au văzut un român care a intrat cu TIR-ul pe un pod de biciclete- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Pe data de 27 octombrie, creșinii îl prăznuiesc pe Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou-Basarabov.

Acesta a trăit în secolul XIII, în timpul "imperiului" de la Târnovo întemeiat de fraţii Petru şi Asan, Aparent, viaţa sa a fost aparent simplă şi fără fapte măreţe, dar Dimitrie Basarabov ascunde o mare desăvîrşire interioară.

Acesta s-a născut în satul Basarabov. El a avut părinţi săraci, care nu l-au putut da la școală.

Mulți ani a păscut vitele şi oile ţăranilor. Potrivit tradiției, atunci când îşi păştea turma pe malul răului Lom, Dimitrie a călcat într-un cuib de pasăre cu pui. Ulterior s-a simțit foarte vinovat încât şi-a pedepsit piciorul, mergând desculţ 3 ani, fie iarnă, fie vară.

Milostenia a rămas în sufletul lui şi a intrat monah la un schit, unde a petrecut ani în şir în post aspru şi rugăciune, izolat cu totul de lume şi de ceilalţi monahi.

A făcut foarte multe rugăciuni și a fost foarte smerit. Peştera în care se află trupul său a fost inundată de apele Lomului, iar rămăşiţele lui luate de torenţi au fost descoperite mai târziu. Potrivit tradiției, moaştele Sfântului Dimitrie au fost puse într-o biserică nou ridicată de un domn al Ţării Româneşti în Basarabov, pentru a fi cinstite de credincioşii care se îndreptau mereu spre satul în care văzuse lumina zilei.

Citeste si: Care a fost reacția lui Beniamin, fostul iubit al Danei Roba, după ce aceasta s-a afișat cu un alt bărbat? "Nu mai îmi trimiteți mesaje despre Dana, că ce a făcut, ce s-a întâmplat, cu cine e în relație..."- kfetele.ro

Citeste si: Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Una dintre pasagere, despre momentele de panică trăite la bord: "S-a și văzut fumul. Alergau prin avion și nu știau ce se întâmplă"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un român a început să filmeze o mașină pe contrasens, în Franța. După câteva secunde, aceasta a provocat accident: Vai de capul meu- antena3.ro

În timpul Războiului ruso-turc, dintre 1769 şi 1774, generalul rus Petru Saltacov a poruncit că ele să fie duse în Rusia. Odată ce cortegiul cu racla a ajuns în Bucureşti, negustorul Hagi Dimitrie şi mitropolitul Grigorie al II-lea al Ţării Româneşti l-au rugat pe generalul rus să lase poporului român şi Mitropoliei ţării moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, ca o mângâiere pentru pagubele şi suferinţele îndurate de români în timpul acelui război. 

În iulie 1774, moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost aşezate cu mare cinste în Biserica Patriarhală a Mitropoliei din Bucureşti. Sfântul Dimitrie cel Nou sau Basarabov a devenit ocrotitorul Bucureştiului şi al întregii Ţări Româneşti. 

Citeste si: Urări de Sf. Dumitru 2022: Felicitări și mesaje drăguțe


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si