Sărbătoare 1 aprilie-Ziua Păcălelilor. Obiceiul păcălelilor de 1 aprilie este unul vechi de câteva secole. Cea mai veche referire la Ziua Păcălelilor pare a fi, susține The Museum of Hoaxes din San Diego, California, un fragment dintr-un poem flamand din 1539, în cadrul căruia un bărbat şi-ar fi păcălit servitorul chiar în ziua de 1 aprilie .  

Semnificația zilei de 1 aprilie

O ipoteză acceptată ce face referire la Ziua Păcălelilor susține faptul că ziua de 1 aprilie are o strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu calendarul gregorian, în 1582 în Franța. Potrivit vechiului calendar, pe 1 aprilie era ziua Anului Nou, în loc de 1 ianuarie.

Citeste si: Luna Nouă 1 aprilie 2022: Cum sunt zodiile afectate acest fenomen?

După apariția calendarului gregorian, oamenii oamenii din timpul lui Carol al IX-lea au avut reale probleme în a se obișnui cu sărbătorirea Anului Nou pe data de 1 ianuarie. 

De ce se sărbătorește Ziua Păcălelilor pe 1 aprilie?

Pentru că oamenii au avut probleme în a se obișnui cu noua dată a sărbătorii, aceștia au continuat să își trimită mesaje și felicitări pe data de 1 aprilie. Din acest motiv au fost numiți „nebuni de aprilie", de unde și denumirea de Ziua nebunilor (April Fools' Day) sau Ziua păcălelilor. 

În timp, felicitările care erau trimise în ziua Anului Nou de 1 aprilie, s-au transformat în farse iar de cele mai multe ori erau însoțite de cadouri amuzante. 

Citeste si: Tradiţii de 1 aprilie 2022: Ce este bine să faci de Ziua Păcălelilor pentru a avea parte de noroc tot anul?

O altă teorie spune că ziua i obiceiurile de 1 aprilie vin chiar de pe vremea Imperiului Roman. În acele vremuri când romanii organizau serbările Hilaria închinate zeiței Cybele pe data de 25 martie, iar la această petrecere oamenii purtau măști și puteau păcăli pe oricine.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Ziua Păcălelilor

Ziua Păcălelilor este sărbărotită de sute de ani pe 1 aprilie. 

[Sursa foto: PixaBay]

Ziua Păcălelilor în lume- cum este sărbătorită?

În România, Ziua Păcălelilor se sărbătorește încă din secolul XIX, deși această tradiție a început din 1582 în Franța. 

Inițial a fost sărbătorită în Europa, a trecut peste ocean și a ajuns în majoritatea țărilor de pe glob. Este totuși sărbătorită cu preponderență în Europa și în America și mai puțin de civilizațiile orientale.

În Franța, țara de origine a Zilei Păcălelilor, cel care cade în plasa păcălelilor este numit „poisson d’Avril” (peşte de aprilie). Potrivit tradiției, acesta trebuie să poarte o zi întreagă o hârtie prinsă cu un ac de gămălie pe spate. Hârtia trebuie să aibă formă de pește sau să fie desenat un pește pe ea. Ziua Păcălelilor este sărbătorită în Franța fie prin cadouri ce constau în felicitări cu pești, fie în bomboane de ciocolată în formă de pește.

Citeste si: Luna Plină aprilie 2022: Cum suntem afectaţi de acest fenomen?

În Marea Britanie, Ziua Păcălelilor este celebrată două zile. Cel păcălit este numit „nooddy” și trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei. 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În Scoția, celui păcălit i se spune „April qowk” sau „April cuckoo”(cuc de aprilie), deoarece este considerată ca fiind prima pasăre care vestește venirea anotimpului primăvara.

Pe 1 aprilie, Japonezii sărbătoresc „Ziua păpuşilor”, sau „Ziua bucuriei celor mici”, când celor mici li se oferă în dar păpuși.

În Peru, Mexic și Columbia, Ziua Păcălelilor este sărbătorită pe 28 Decembrie și poartă numele de „Dia de los inocentes” (ziua celor naivi). 

Citeste si: Horoscop aprilie 2022: Zodiile care au parte de o lună de vis


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si