De ce se teme lumea de submarinul Belgorod. A fost reperat în oceanul Arctic
Submarinul Belgorod, cunoscut sub numele de ,,arma apocalipsei'', a fost reperat de sateliți în Marea Barents. Acesta a fost dispărut de câteva zile, provocând îngrijorare la nivel mondial.
Submarinul Belgorod a fost reperat în oceanul Arctic
Recent, NATO a emis un avertisment urgent, atunci când a pierdut urma submarinului cu propulsie nucleară de 604 picioare și 30.000 de tone. Imaginile din satelit au arătat submarinul atunci când ieșea la suprafață în Marea Barents din Oceanul Arctic pe 22 septembrie, înainte ca o a doua imagine să îl surprindă pe 27 septembrie – la o zi după atacul asupra
Submarinul a plecat de la Severodvinsk, în Marea Albă, în urmă cu câteva săptămâni, iar în 22 septembrie se afla în Marea Barents. Pe 27 septembrie, acesta se afla încă acolo. La ambele date a fost observat la suprafață. Pentru submarinele noi, acest lucru nu este neobișnuit.
Belgorod (K-329) este un submarin unic. Acesta are o lungime de aproximativ 178 de metri, o lățime de 15 metri și o capacitate de aproximativ 30.000 de tone. Este înarmat cu arma strategică Poseidon, care este unică.
Descrisă de marina americană ca fiind o „torpilă intercontinentală autonomă cu propulsie nucleară”, aceasta combină o rază de acțiune incredibilă cu performanțe greu de combătut. În prezent, oamenii sunt îngrijorați deoarece prin armele actuale, torpila Poseidon este de neoprit, odată lansată.
Belgorod are o altă capacitate importantă, pe lângă torpilele Poseidon. Acesta poate acționa ca submarin mamă („platformă gazdă”) pentru submarine de mici dimensiuni, capabile să se scufunde la mare adâncime și care operează pe fundul mării. Rusia are o flotă de astfel de submarine mamă.
Submarinul a fost lansat în 2019. Belgorod a fost pus în funcțiune oficial la 8 iulie 2022. Aceasta este una dintre primele sale călătorii cu rază de acțiune mai lungă.