Trecerea la ora de iarnă are loc în fiecare an în ultimul weekend al lunii octombrie. În 2024, România va trece la ora de iarnă în noaptea dintre 26 și 27 octombrie, când ceasurile se vor da înapoi cu o oră, iar ora 4:00 va deveni ora 3:00.

De ce se trece la ora de iarnă

De ce se trece la ora de iarnă? Răspunsul la această întrebare are legătură cu o practică adoptată de multe țări pentru a folosi mai eficient lumina naturală pe parcursul zilelor de iarnă.

Trecerea la ora de iarnă face parte dintr-un sistem denumit "ora de vară", introdus pentru a ajusta programul de activități umane în funcție de modificările sezoniere ale luminii solare.

Această practică a fost implementată pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial, când țările căutau soluții pentru economisirea energiei. Ideea era că, prin ajustarea orei în funcție de sezon, oamenii puteau beneficia mai mult timp de lumina naturală a zilei, reducând astfel nevoia de iluminat artificial în orele de seară. Deși economia de energie este mai puțin relevantă astăzi, menținerea acestei practici continuă să fie justificată de obiceiuri și tradiții.

În timpul lunilor de iarnă, zilele devin mai scurte, iar trecerea la ora standard (de iarnă) ajută la sincronizarea mai bună a orelor de activitate zilnică cu lumina naturală. Acest lucru poate avea beneficii asupra stării de spirit și sănătății, întrucât expunerea la lumina naturală este importantă pentru reglarea ritmului circadian.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: Divorțul anului în Italia. Scandal între Chiara Ferragni și Fedez cu privire la imperiul financiar și la custodia copiilor- antena3.ro

Ora de iarnă 2024

Ora de iarnă 2024

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Prognoza meteo pentru la iarnă: Meteorologii anunță cum va fi vremea în decembrie 2024, ianuarie 2025 și februarie 2025

România trece la ora de iarnă pe 27 octombrie 2024

În 2024, România va trece la ora de iarnă în noaptea dintre 26 și 27 octombrie. În acea noapte, ceasurile se vor da înapoi cu o oră, ceea ce înseamnă că ora 4:00 va deveni ora 3:00. Acest lucru va aduce o oră suplimentară de somn, dar și zile mai scurte din punct de vedere al luminii naturale.

România, ca și alte țări europene, urmează reglementările Uniunii Europene în ceea ce privește schimbarea orei. În ultimii ani, s-a discutat posibilitatea renunțării la acest sistem de schimbare a orei, însă până în prezent nu s-a luat o decizie finală. Astfel, România continuă să adopte atât ora de vară, cât și ora de iarnă.

Citește și: Câte libere au profesorii? Anul școlar 2024-2025 le scurtează numărul zilelor nelucrătoare

Deși trecerea la ora de iarnă poate provoca disconfort temporar pentru unele persoane, precum tulburări de somn sau dificultăți de adaptare, majoritatea oamenilor se obișnuiesc rapid cu noul ritm zilnic.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si