In articol:
Anul acesta, creștinii ortodocși vor sărbători Sfintele Paști pe 5 mai. Lăsata secului pentru Postul Sfintelor Paști are două etape: Duminica Lăsatului sec de carne (10 martie 2024) și Duminica Lăsatului sec de brânză (17 martie 2024).
Citește și: O comună din Transilvania a fost desemnată destinația turistică a anului 2024
Care sunt riscurile postului și cum trebuie să consumăm alimentele?
În calendarul ortodox, Postul Sfintelor Paști începe anul acesta pe 18 martie, iar credincioșii trebuie să țină cont de niște reguli, astfel încât să nu ajungă pe mâna medicilor.
”Postul are mai multe riscuri. Postul ţinut cu stricteţe, fără a ține cont de condițiile individuale, poate favoriza, declanșa sau complica evoluţia diferitelor stări patologice preexistente. Uzuale sunt stările lipotimice şi spasmofiliile apărute după o perioadă de restricţie alimentară severă, eventual asociate anumitor stări fiziologice. Există şi riscul ca alimentaţia bogată caloric să creeze, în special doamnelor şi domnişoarelor, probleme, după această perioadă. Costul crescut al unui regim alimentar adecvat în perioada postului poate crea multe alte probleme ”,
De asemenea, acesta a vorbit despre un regim alimentar echilibrat, care trebuie să conțină proteine vegetale din soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, lipide din uleiuri vegetale, nuci, seminţe, precum şi vitamine, obţinute în principal din fructe şi legume proaspete.
”Cea mai ieftină şi uzuală opţiune este consumul de alimente pe bază de carbohidraţi: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb. Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, caşcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt şi ele la mare căutare în această perioadă dar sunt mult mai scumpe. Recomandăm un regim alimentar care să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente, consultând eventual şi un nutriţionist, astfel încât să nu ajungeţi la spital”, a mai spus medicul.