Reprezentantul permanent al Suediei în UE, Lars Danielsson, a cărui țară a preluat președinția rotativă a Uniunii de la 1 ianuarie, a adus vești proaste celor două țări est-europene refuzate în decembrie 2022 de la aderarea la spațiul Schengen.

Citește și: Austria a anunțat condiția pentru primirea României în spațiul Schengen

Oficialul suedez a declarat că nu va iniția un vot privind admiterea Bulgariei și României la Schengen în Consiliul UE până la încheierea unui acord cu ţările care s-au opus aderării lor.

Potrivit Novinite, el a precizat că Suedia nu a fost niciodată împotriva admiterii celor două țări în zona liberei circulații.

Lars Danielsson: Nu are sens să punem pe ordinea de zi aderarea României și Bulgariei la Schengen 

Ambasadorul Danielsson a spus că președinția suedeză va organiza consultări intensive cu privire la modul de a proceda.

"Aceasta, desigur, include cele două țări în cauză, precum și țările care au indicat că au o problemă cu acest proces. De asemenea, remarcăm că unele dintre motivele pentru care nu a existat o decizie pozitivă în decembrie nu sunt direct legate de probleme europene sau cele care sunt în prerogativele președinției noastre”, a mai spus oficialul suedez.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Președintele Portugaliei, în România. Vizită la baza NATO din Caracal cu Klaus Iohannis

Potrivit acestuia, nu are nici un rost ca extinderea Schengen să fie pusă pe ordinea de zi a Consiliului JAI până când nu este clar că "există o șansă rezonabilă de a obține aprobarea în Consiliu": 

„Am început deja consultările bilaterale cu părțile afectate. Când aceste discuții vor oferi ocazia de a readuce problema pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), nu pot spune acum.

În opinia noastră, cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Dar nu vedem nici un rost să o punem pe ordinea de zi până când nu este clar că există o șansă rezonabilă de a obține aprobarea în Consiliu. Așa că vom încerca să facem acest lucru în timpul președinției suedeze, dar nu pot garanta că se va întâmpla. nu depinde în primul rând de noi, ci de părțile implicate”, a precizat Lars Danielsson.

Citește și: Speranțe pentru România: Cancelarul Karl Nehammer se va răzgândi în privinţa blocării României în Schengen

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În decembrie anul trecut, Austria și Țările de Jos au blocat admiterea Bulgariei și României la Schengen.

Ambele țări se opun aderării Bulgariei, iar Austria se opune aderării României. Pentru a ajunge la un acord în această privință este necesară unanimitatea țărilor membre.

Potrivit președintelui bulgar Rumen Radev, în acest an se poate aștepta o soluție la această problemă cel târziu până în octombrie. Și președintele României, Klaus Iohannis, speră că România va adera la Schengen în acest an. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si