In articol:
Reprezentantul permanent al Suediei în UE, Lars Danielsson, a cărui țară a preluat președinția rotativă a Uniunii de la 1 ianuarie, a adus vești proaste celor două țări est-europene refuzate în decembrie 2022 de la aderarea la spațiul Schengen.
Citește și: Austria a anunțat condiția pentru primirea României în spațiul Schengen
Oficialul suedez a declarat că nu va iniția un vot privind admiterea Bulgariei și României la Schengen în Consiliul UE până la încheierea unui acord cu ţările care s-au opus aderării lor.
Potrivit Novinite, el a precizat că Suedia nu a fost niciodată împotriva admiterii celor două țări în zona liberei circulații.
Lars Danielsson: Nu are sens să punem pe ordinea de zi aderarea României și Bulgariei la Schengen
Ambasadorul Danielsson a spus că președinția suedeză va organiza consultări intensive cu privire la modul de a proceda.
"Aceasta, desigur, include cele două țări în cauză, precum și țările care au indicat că au o problemă cu acest proces. De asemenea, remarcăm că unele dintre motivele pentru care nu a existat o decizie pozitivă în decembrie nu sunt direct legate de probleme europene sau cele care sunt în prerogativele președinției noastre”, a mai spus oficialul suedez.
Citește și: Președintele Portugaliei, în România. Vizită la baza NATO din Caracal cu Klaus Iohannis
Potrivit acestuia, nu are nici un rost ca extinderea Schengen să fie pusă pe ordinea de zi a Consiliului JAI până când nu este clar că "există o șansă rezonabilă de a obține aprobarea în Consiliu":
„Am început deja consultările bilaterale cu părțile afectate. Când aceste discuții vor oferi ocazia de a readuce problema pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), nu pot spune acum.
Citește și: Speranțe pentru România: Cancelarul Karl Nehammer se va răzgândi în privinţa blocării României în Schengen
Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro
În decembrie anul trecut, Austria și Țările de Jos au blocat admiterea Bulgariei și României la Schengen.
Ambele țări se opun aderării Bulgariei, iar Austria se opune aderării României. Pentru a ajunge la un acord în această privință este necesară unanimitatea țărilor membre.
Potrivit președintelui bulgar Rumen Radev, în acest an se poate aștepta o soluție la această problemă cel târziu până în octombrie. Și președintele României, Klaus Iohannis, speră că România va adera la Schengen în acest an.