De ce sunt 40 de mucenici și se beau 44 de pahare. Explicația neașteptată
Pe 9 martie, creștin ortodocșii sărbătoresc Sfinții 40 de Mucenici. În această zi există multe tradiții și obiceiuri. Una dintre ele este cea în care se beau 44 de pahare. Iată care este motivul!
Sfinții 40 de Mucenici sunt sărbătoriți, anual, pe data de 9 martie. Gospodinele pregătesc rețete de mucenici. Bărbații beau 44 de pahare cu vin. Iată care este motivul pentru care se beau 44 de pahare, deși este vorba doar despre 40 de mucenici!
Povestea celor 40 de Mucenici
Sfinții 40 de Mucenici semnifică o tradiție care datează de pe vremea împăratului Licinius.
Acesta a domnit pe perioada 308-324. Se spune că era foarte sever când venea vorba de credința în Iisus Hristos. Pe scurt, nu o suporta.
Cei 40 de Mucenici erau soldați creștini, care făceau parte din Legiunea a XII-a formată în Armenia. Erau de origine romană, amestecată cu armeni și greci.
Fiindcă au refuzat să se închine la idolii de pe vremea Romei antici, au mărturisit credința în Hristos, lucru care l-a nemulțumit pe guvernator.
După toate aceste lucruri, a fost dat un ordin prin care mucenicii au fost întemnițați. Mai mult de atât, au fost supuși unor chinuri groaznice. Aceștia au fost condamnați la moarte în cele din urmă, prin înghețarea în lacul Sevastiei.
De ce sunt 40 de Mucenici și se beau 44 de pahare?
Pe data de 9 martie, în calendarul ortodox, se prăznuiesc Sfinții 40 de Mucenicii. Cele 44 de pahare cu vin, reprezintă sângele vărsat de către aceștia în perioada respectivă.
În ceea ce privește dilema celor 40 de mucenici, deși se vorbește despre 44 de pahare, această situație provine din tradiția geto-dacică. Acolo se spune că ar fi fost 40, nu 44. Această cifră nu reprezintă perioada dintre 9 martie și 23 aprilie, atunci când se sărbătorește Sfântul Mucenic Gheorghe.
De asemenea, bărbații care nu pot bea 44 de pahare, trebuie să guste puțin vin, sau să fie stropiți cu acesta.
Vinul simbolizează sângele, dar și puterea pe care o vor avea de-alungul anului.
Tradiții și obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici
Mai mult de atât, sărbătoarea este suprapusă cu începerea anului agricol tradițional. Ziua marchează încheierea zilelor moșilor, respectiv cele calde.
Pe data de 9 martie, există câteva ritualuri pentru alungarea frigului, precum și lovirea pământului cu bâte sau maiuri. În acest fel se produce căldura.
Gospodinele prepară mucenici, în formă de opt, fierți în apă îndulcită cu miere, peste care adaugă miez de nucă. Potrivit tradiției, nu trebuie să ne supărăm pe nimeni în această zi. De asemenea, nu trebuie să purtăm dușmănie. În caz contrar, vom avea o perioadă plină de probleme.
Tradiția spune și că nu trebuie să împrumutăm astăzi pe nimeni, dar nici să cerem bani. Prin aceste lucruri, ne vom ține departe de datorii, iar banii vor veni din diverse părți.