In articol:
Larisa Rațiu, reporter Kanal D, ne aduce mai multe informații:
„Îmi pare rău! Am întârziat puțin. Ați început deja? Ei bine, cu toții auzim astfel de scuze. Fie că vorbim despre o ședință, fie despre o întâlnire cu prietenii și de cele mai multe ori deja îi cunoaștem pe colegii sau pe cei care ajung mereu după ora stabilită.
„Să fiu sincer, lenea.”
„Să mă aranjez, să mă pregătesc așa pentru o nouă zi de facultate.”
„În general întârzii, nu știu cl mai punctual, mai ales cu îmbrăcămintea.”
„Nu vine metrou când vrem noi, ne trezim prea târziu.”
Interesant este că cei care întârzie își recunosc defectul, dar până să îl corecteze...
„Cum e cu întârziatu la tine? Se întâmplă să întârzii? Da, destul de des, chiar și acum târzii la facultate.
„Acum întârzii la o întâlnire. Trebuie să ajung la și jumate și o să mai fac cel puțin 15 minute, dar am 2 copii, deci s-ar putea să fie scuzabil.”
Dacă e sau nu scuzabil depinde cine așteaptă. Următoarea doamnă ne explică.
„De fel sunt punctuală. Vă enervează oamenii care nu sunt tocmai punctuali și întârzie? Da.
Și că tot veni vorba de programări, cei care înțeleg cel mai bine de ce e importantă punctualitatea sunt cei care lucrează în servicii. Roxana e manichiuristă, iar o clientă care e prinsă în trafic îi poate da peste cap întreaga zi.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Roxana, manichiuristă: „Bineînțeles, sunt situații neprevăzute în care întârzie câteva minute, dar reglăm totul pe parcurs. Plus că gestionăm de fiecare dată foarte bine situația, iar în cazul în care sunt reprogramări, atunci este necesar să găsim o modalitate chiar să stăm peste program.”
Obiceiul de a întârzia mereu a fost observat de-a lungul timpului, în engleză se cheamă „tardiness”, iar motivele găsite sunt foarte diverse. Surpriza care apare în majoritatea studiilor e că cei care întârzie la întâlniri, la muncă sau la cursuri nu întârzie și când e vorba să prindă avionul, de exemplu. Adică atunci când există repercusiuni dureroase.
Daniela Gavankar, psiholog: „Punctualitatea este despre respect. În momentul în care avem o motivație puternică pentru a ajunge la timp, oamenii ajung la timp, însă pentru ca cineva să fie punctual contează foarte mult și ce feedback primește din partea cealaltă. Dacă persoana care așteaptă nu semnalează acest lucru, nu pune o limită, nu cere să-i fie respectat timpul, atunci se perpetuează acest mod de a fi, de comportament.”
Studiile arată că Elveția și Germania se numără printre cele mai punctuale țări
În final, cultura din care venim contează. Cele mai recente studii arată că țările cele mai punctuale din lume sunt: Elveția, Japonia, Germania și Coreea de Sud.