De centenar, află ce nu ştiai despre cele mai importante cinci branduri româneşti

De centenar, află ce nu ştiai despre cele mai importante cinci branduri româneşti

Chiar dacă nu au încă 100 de ani, aşa cum urmează să împlinească România, există multe branduri autohtone care au reuşit să treacă testul timpului şi să capete respectul tuturor românilor. Despre câteva dintre brandurile cele mai frumoase ale României am ales să-ţi povestim în acest articol.

Altex şi visul unui antreprenor

Altex, unul dintre cele mai important branduri din România, este legat de numele lui Dan Ostahie.

Antreprenorul din Piatra Neamţ a pus bazele Altex în 1991, când aducea televizoare second hand din Elveţia, pe care le vindea românilor. Numele Altex a apărut în 1992, când Dan Ostahie a înfiinţat firma „Altex Impex SRL”, devenită ulterior „Altex România”. La 100 de ani de la Marea Unire, Altex România este cea mai importantă companie de pe piaţa de electronice şi electrocasnice din România. De curând, Altex România a început să vândă şi alte produse, cum ar fi apă minerală, scutece, trolere şi maşini second hand Dacia. Altex România, care va termina anul cu 105 magazine pe
piaţa locală, a avut afaceri de circa 3,3 miliarde de lei în 2017, cu aproape 20% mai mari decât în 2016. Compania are în jur de 4.200 de salariaţi, care lucrează în magazine, depozite şi în sediul central, aflat în oraşul Voluntari.

Dacia, cel mai cunoscut brand românesc

Dacia este, poate, cel mai cunoscut brand românesc. Istoria actualei uzine de la Mioveni începe în 1943, în apropierea localităţii Colibaşi, aflată la o distanţă de 12 kilometri faţă de oraşul Piteşti.

Iniţial, uzina a fost destinată producerii de motoare şi de echipamente pentru avioanele care ieşeau pe porţile IAR Braşov. Ulterior, clădirile uzinei au fost folosite pentru depozitarea de muniţie şi pentru producerea de piese pentru camioane şi tractoare. În 1967 au început lucrările de construcţie a Uzinei de Automobile de la Piteşti. Uzina a fost inaugurată pe 20 august 1968, iar prima maşină fabricată la Piteşti a fost Dacia 1100, după modelul Renault 12.
Uzina de la Mioveni produce, în prezent, 350.000 de maşini anual şi are peste 14.000 de angajaţi. În 1999, grupul francez Renault a preluat 51% din acţiunile Dacia.

Arctic, brandul care a trecut printr-o privatizare şi o tranzacţie importantă

Frigiderele Arctic erau prezente, înainte de Revoluţie, în multe dintre casele românilor. Frigiderele Arctic se regăsesc şi acum în locuinţelor multor români, brandul Arctic fiind unul care a supravieţuit trecerii de la comunism la capitalism.

Întreprinderea Arctic a fost înfiinţată în 1968 (la fel ca Dacia), la Găeşti (judeţul Dâmboviţa), ca să producă electrocasnice pe plan local, dar în 1972 a început să şi exporte. Fabrica a fost privatizată şi listată la Bursa de Valori Bucureşti în 1997. Atunci, acţionarii majoritari ai Arctic au devenit Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi grupul francez francez Société Générale. Ulterior, în 2002, compania Artic a fost cumpărată de Arçelik Group, din Turcia.
Spre deosebire de Electrolux, grupul turc a decis să păstreze brandul Arctic.

Bitdefender a făcut România cunoscută la nivel mondial, la fel ca Hagi, Nadia, Năstase şi Simona Halep 

Bidfender este, poate, cel mai cunoscut brand românesc la nivel internaţional. Apărut în 2001, brandul Bitdefender este o creaţie a soţilor Măriuca şi Florin Talpeş care, în 1990, fondau compania Softwin, axată pe furnizarea şi soluţii în domeniul IT&C.

Astăzi, Bitdefender este cel mai mare producător local de sotfware. În plus, produsele Bitdefender sunt folosite, în prezent, de peste 500 de milioane de utilizatori, din toată lumea. În 2016, Bitdefender SRL a avut o cifră de afaceri de 453,1 milioane de lei şi un profit net de aproape 28 de milioane de lei, la un număr mediu de 868 de angajaţi.

Samus, mărturia spiritului antreprenorial evreiesc din România

Aţi auzit de Armin şi Iosif Princz? Dacă nu, ar fi bine să ştiţi că, fără cei doi fraţi evrei, brandul Samus nu ar fi existat astăzi. Cei doi fraţi au construit, la începutul secolului XX, fabrica „Fraţii Princz SA”, care, iniţial, repara locomotive de cale ferată şi maşini agricole. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fabrica producea diverse obiecte pentru armată. Ulterior, fabrica a început să producă aragazuri. Pe parcursul timpului, fabrica a avut mai multe denumiri, în afară de „Fraţii Princz SA”: 1 Septembrie, 23 August, Samus şi Electrolux (în prezent). Fabrica Samus din Satu Mare a fost preluată în 1997 de concernul suedez Electrolux. În 2010, la fabrica din Satu Mare a fost produs aragazul( aragaz Electrolux, nu aragaz Samus) cu numărul 5.000.000. Brandul Samus este deţinut în prezent de antreprenorul român Razvan Beschea.

 


Autor
Îți Recomandăm Și...