De unde vine vorba ”La Paștele Cailor” conform tradiției creștin-ortodoxe
Află de unde vine vorba ”La Paștele Cailor” conform tradiției creștin-ortodoxe!
”La Paștele Cailor” este o vorba pe care românii o folosesc destul de des. De unde vine această expresie și ce semnificație are!
Expresia „La Paștele cailor” este parte integrantă a limbajului de zi cu zi în România, desemnând un moment foarte îndepărtat sau chiar imposibil de realizat. Interesant este faptul că această expresie nu se regăsește în alte spații culturale decât cel românesc, având origini adânc înrădăcinate în tradițiile și legendele Transilvaniei.
Citește și: Se spală de Înălțarea Domnului, pe 13 iunie 2024? Iată ce spun preoții
Paștele cailor era, conform vechilor tradiții, o sărbătoare tradițională în Transilvania și era sărbătorită atunci când Paștele Ortodox coincide cu cel Catolic. În vremurile de demult, această coincidență era un moment important pentru comunitățile mixte de țărani ortodocși și catolici. De obicei, când Paștele Ortodox nu coincidea cu cel Catolic, țăranii își împrumutau caii între ei. În anul în care sărbătorile coincideau, caii erau lăsați să se odihnească, marcând astfel Paștele Cailor.
Expresia „La paștele cailor” este echivalentă cu expresia „la calendele grecești” (Ad calendas graecas) în cultura latină. Istoricul roman Gaius Suetonius Tranquillus a atribuit expresia împăratului roman Augustus, care o folosea pentru a descrie debitorii rău-platnici, sugerând că aceștia își vor plăti datoriile „la calendele grecești”, o zi inexistentă în calendarul
grecesc, deoarece grecii nu aveau calendae, adică prima zi a lunii în calendarul roman.Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citește și: Mesaje de Înălțarea Domnului 2024 cu Hristos s-a Înălțat/ Adevărat s-a Înălțat
O altă tradiție spune că Paștele Cailor se sărbătorește în aceeași zi cu Înălțarea Domnului.
Această sărbătoare oferă prilejul organizării de târguri. Se spune că de Paștele lor, caii nu sunt puși la căruță. În plus, ân trecut, în unele regiune, în aceasă zi se faceau slujbe religioase pentru sănătatea animalelor.
De Înălțarea Domnului, cunoscută și ca Ispas, se organizează slujbe de pomenire a celor trecuți în neființă, întrucât se crede că sufletele lor se înalță la cer odată cu Hristos.
De asemenea, în această zi se pregătesc preparare tradiționale și se oferă de pomană celor nevoiași. La fel ca de Paște de Înălțarea Domnului se înroșesc ouă, iar când se ciocnesc se spune: Hristos s-a Înălțat și se răspunde cu: Adevărat s-a Înălțat. În plus, oamenii se salută în această zi folosind aceste expresii.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro