Cele mai frumoase institutii de arta s-au remarcat in randul turistilor romani si straini, devenind obiective importante pentru zonele in care sunt amplasate. Creatia nepretuita a marilor artisti si tematica neobisnuita raman o inspiratie extraordinara pentru cei care astazi vor sa isi astearna pe o panza pictura propriile ideile sau viziuni. Iti prezentam cele mai spectaculoase muzee de arta de pe meleagurile mioritice, care surprind prin farmecul lor si merita vizitate cel putin o data in viata.

Muzeul National de Arta al Romaniei

Infiintat in anul 1948 si gazduit in Palatul Regal din Bucuresti, Muzeul National de Arta al Romaniei detine cele mai bogate colectii de picturi din tara. In patrimoniul sau se regasesc opere de arta romaneasca medievala si moderna, arta europeana, precum si piese de arte decorative si orientale din Romania. Muzeul are in expunere peste 70.000 de lucrari distribuite in doua directii principale, si anume Galeria Nationala si Galeria Europeana. Prima dintre ele cuprinde arta veche romaneasca si arta romaneasca moderna, o colectie importanta a regelui Carol I si picturi deosebite ale artistilor romani Ion Andreescu, Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrascu sau Theodor Aman. Galeria Europeana include sculptura, pictura si arta decorativa ce reflecta principalele scoli artistice din Europa intre secolele XIV-XIX.

Muzeul National Brukenthal din Sibiu

Fondat de guvernatorul habsburgic al Transilvaniei, Samuel von Brukenthal, intre anii 1778-1787, Muzeul National din Sibiu defineste un grup de muzee.

Acesta cuprinde o serii de institutii deosebite precum Galeriile de Arta Brukenthal, Muzeul de Istorie Casa Altemberger, Muzeul de Istorie Naturala, Biblioteca Brukenthal, Muzeul de Istorie a Farmaciei si Muzeul de Vanatoare August von Spiess.

Este considerat cel mai european muzeu din tara noastra deoarece din colectia sa fac parte opere ale pictorilor apartinand scolilor flamande precum Bruegel, Van Eyck, Jordaens sau Memling ori opere semnate de Lorenzo Lotto sau Titian.

Galeriile de Arta Brukenthal gazduiesc cea mai spectaculoasa expozitie, aici putand fi admirate aproximativ 1.200 de lucrari din perioada renascentista flamanda, italiana, spaniola, germana, austriaca si franceza, precum si din timpul barocului si rococoului.

Muzeul de Arta din Iasi

Cei care ajung in capitala Moldovei nu trebuie sa rateze o vizita la Muzeul de Arta din Piata Stefan Cel Mare si Sfant. Din 1860, in incinta Palatului Culturii se gaseste o valoroasa colectie de arta romaneasca si universala. Galeria romanesca cuprinde opere ale scolilor nationale expuse in ordine cronologica, incepand de la sfarsitul secolului XVIII si pana in prezent. Pot fi admirate capodopere clasicilor romani precum Stefan Luchian, Nicolae Tonitza, Ioan Andreescu sau Nicolae Grigorescu. La randul sau, Galeria de arta universala se bucura de picturi grupate pe scoli, precum italiana si spaniola, franceza, austriaca si rusa, flamanda si olandeza. Multe dintre lucrarile expuse apartin lui Murillo, Veronese, Poussin, Van Dyck sau Cranach.

Muzeul de Arta din Cluj-Napoca

Unul dintre cele mai frumoase si dezvoltate orase din Romania adaposteste si el un muzeu deosebit intr-un important edificiu baroc din secolul XVIII. Muzeul de Arta din Cluj-Napoca detine un patrimoniu extrem de valoros de pictura, grafica si arta decorativa romaneasca si europeana. Operele unor mari artisti precum Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Vasile Popescu sau Stefan Luchian sunt dispuse in peste 20 de incaperi ale muzeului.

Expozitia de baza include si lucrari ale unor artisti din Transilvania secolelor XVIII-XIX care au contribuit substantial la conturarea unei fizionomii a patrimoniului national. Galeria Nationala a Muzeului de Arta poseda o sinteza de patru secole de arta romaneasca ce pune un accent deosebit pe fenomenul artistic din Transilvania.

Muzeul de Arta din Timisoara 

Aflat in Palatul Baroc din Timisoara, actualul Muzeu de Arta este rezultatul unui proces care a durat mai bine de 120 de ani. Bazele au fost puse in 1879 cand sectiunea de arta s-a desprins de Muzeul Banatului.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Muzeul de Arta din Timisoara atrage anual zeci de mii de vizitatori care isi doresc sa descopere opere artistice locale, nationale si internationale. Institutia se bucura de o colectie unica de lucrari si obiecte personale ale marelui pictor Corneliu Baba. Muzeul cuprinde sectiuni de arta contemporana, europeana si decorativa, in patrimoniul sau fiind regasite si colectii de pictura romaneasca, banateana sau religioasa.

Muzeul National de Arta Contemporana

Cel mai diferit muzeu din Romania, cunoscut sub acronimul MNAC, se gaseste din 2004 in aripa de sticla a Palatului Parlamentului din Bucuresti. Muzeul National de Arta Contemporana promoveaza o serie de opere care apartin artei conceptuale romanesti, dupa anul 1920 si pana in prezent. MNAC reuneste 30.000 de lucrari mostenite din cadrul unor structuri anterioare, o remarcabila colectie de diapozitive si negative fotografice, un centru de documentare si cercetare a culturii vizuale. Cei care viziteaza muzeul au posibilitatea de a admira lucrari de arta traditionala, conceptuala, banda desenata, arhitectura, design su planificare urbana.

 

Muzeele de arta ale Romaniei sunt obiective turistice exceptionale, care merita vizitate intr-o escapada de weekend sau in concediu. Bogatia patrimoniului cultural poate fi descoperita in fiecare parte a tarii, vizitatorii bucurandu-se astfel de importante lucrari de arta ale artistilor nostri consacrati.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si