De ziua Sfintilor Constantin si Elena se trec oile prin fum. Traditii si superstitii legate de aceasta sarbatoare
Sfintii Constantin si Elena reprezinta o sarbatoare importanta pentru romani si sunt multe traditii si superstitii legeate de ea.
La 21 mai, Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfintii imparati Constantin si mama sa Elena, ca protectori ai credintei crestine, slaviti de crestinatate „intocmai cu Apostolii”. in calendarul popular, sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena este o sarbatoare a pasarilor de padure, numita Constantin Graur sau Constantinul Puilor.
Sarbatoarea Sfintilor imparati Constantin si Mama sa Elena este strans legata de taina si puterea Sfintei Cruci – semnul central al religiei crestine.
Constantin cel Mare este si cel care a mutat capitala imperiului de la Roma la Constantinopol. Constantin a luat hotararea de a restaura Byzantionul si de a face din el capitala imperiului. in noiembrie 324, a stabilit in mod oficial hotarele noului sau oras, mutandu-le cu circa 4 km in afara si marind cam de 4 ori suprafata sa. Noul oras a devenit un centru al crestinismului, resedinta unui patriarh, si era comparabil ca dimensiuni cu Roma, Alexandria sau Ierusalimul. „Noua Roma” a mostenit institutiile politice ale vechii Rome, dar si traditii culturale ale Rasaritului grec.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Sfintii Constantin si Elena reprezinta o sarbatoare importanta pentru romani si sunt multe traditii si superstitii legeate de ea. La 21 mai, Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfintii imparati Constantin si mama sa Elena, ca protectori ai credintei crestine, slaviti de crestinatate „intocmai cu Apostolii”.
in calendarul popular, sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena este o sarbatoare a pasarilor de padure, numita Constantin Graur sau Constantinul Puilor.Sarbatoarea Sfintilor imparati Constantin si Mama sa Elena este strans legata de taina si puterea Sfintei Cruci – semnul central al religiei crestine. in ajunul luptei cu paganul Maxentiu, suveranului Constantin i s-a aratat pe cer, in plina zi, semnul Crucii, ca simbol al biruintei: „Intru acest semn vei invinge”. Totodata, Sfanta Elena, mama sa, a descoperit la Ierusalim Crucea pe care Iisus a fost rastignit.
Sfintii Constantin si Elena: Traditii si superstitii
Sfintii imparati Constantin si Elena. Exista, in ziua de Constantin si Elena, si o serie de obiceiuri si superstitii, care fac referire la vara ce urmeaza sa-si faca aparitia, si anume: