Curtea Constituţională a României (CCR) a constatat, marţi, că este neconstituţională Ordonanţă de urgenţă a Guvernului 192/2020 prin care se instituia, printre altele, obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Citeste si: Președintele Klaus Iohannis va participa la un dineu informal cu președintele Franței, Emmanuel Macron

Guvernul nu a parcurs procedurile constituționale pentru a impune purtarea măștii, consideră CCR.

În aceste condiții, toate amenzile date de autorități pentru nepurtarea măștii de protecție în spațiile exterioare ar putea fi invalidate în instanță.

UPDATE 18.00. Reacția Guvernului după decizia Curții Constituționale

Guvernul va lua o hotărâre în conformitate de îndată ce va apărea motivarea deciziei CCR de marţi privind neconstituţionalitatea actului normativ care reglementa portului măştii în anumite spaţii, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

"Deciziile CCR nu se pot pune în discuţie, dar aşteptăm motivarea şi de îndată Guvernul va lua o decizie în conformitate", a precizat Cărbunaru referitor la decizia Curţii Constituţionale.

Augustin Zegrean: Prin OUG s-a adăugat la lege

Potrivit unui comunicat de presă transmis marți, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 192/2020 pentru modificarea şi completarea Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum şi pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă.

Citeste si: VIDEO Asta-i România!| Cel mai bun exemplu al paradoxului țară bogată – popor sărac! Pădurile de lângă un sat din Vrancea, pline de „diamante negre”

Augustin Zegrean, fostul președinte CCR, a explicat că motivarea deciziei poate fi făcută în maxim 30 de zile și din momentul în care decizia apare în Monitorul Oficial, Parlamentul trebuie să facă schimbări rapide pentru a aduce legea în interiorul Constituției.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

"Probabil că motivul deciziei de azi a CCR este acela că OUG a adăugat la o lege, prin obligativitatea purtării măștii la exterior", a explicat Zegrean la Digi24. 

De ce a decis CCR că OUG 192/2020 este neconstituțională

CCR a constatat neconstituţionalitatea în ansamblu a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituţionale ale art.1 alin.(3) şi (5) şi art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Potrivit CCR, actele normative anterioare şi ulterioare OUG 192/2020 rămân în vigoare.

Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislaţiei, în condiţiile art.147 alin.(1) şi (4) din Constituţie, doar dispoziţiile cuprinse în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi din Legea 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă rămân în continuare în vigoare.

Citeste si: Petrecere cu angajații Primăriei într-o comună din județul Olt unde incidența este de peste 20 la mie. Ce i-a dat de gol pe petrecăreți

Ce alte prevederi din OUG 192/2020 sunt vizate de decizia CCR

Alte clauze din OUG 192/2020 sunt puse sub semnul întrebării:

- pe durata stării de alertă, angajatorii dispun munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activităţii permite, cu respectarea prevederilor Legii 53/2003- Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

- pe durata stării de alertă, prin derogare de la prevederile art. 118 alin. (1) din Legea nr. 53/2003- Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, angajatorii din sistemul privat, autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi regiile autonome, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariaţi, organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră. 

Citeste si: După doi ani de stare de alertă, România ar putea reveni la starea de urgență. Anunțul făcut de al treilea om în stat, șeful Camerei Deputaților

Ce se întâmplă cu amenzile primite de români pentru nepurtarea măștii

Decizia CCR are aplicare numai pentru viitor, a explicat Augustin Zegrean. "Ce s-a dat rămâne dat", a explicat Zegrean.

Cu alte cuvinte, potrivit fostului președinte al Curții Constituționale, decizia de azi a CCR nu afectează amenzile primite deja de români pentru nepurtarea măștii de protecție.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si