„Câteva minute de testare pot preveni mai multe săptămâni de carantină pentru întreaga ţară”, a declarat vineri cancelarul austriac Sebastian Kurz. „Vom putea identifica rapid un număr mare de persoane contaminate şi vom putea să rupem lanţul infectărilor”, a adăugat el. 

Testarea în masă pentru noul tip de coronavirus se va desfăşura în Austria în două etape, în decembrie şi în ianuarie, pentru a preveni impunerea altor perioade de carantină, a anunţat vineri guvernul austriac.

Citeste si: Persoanele vindecate de COVID-19 pot avea până la şase luni imunitate după infecţie

Testarea în masă, efectuată în premieră în Slovacia

Slovacia, țară cu 5,5 milioane de locuitori, a defășurat o campanie de testare în masă a populației, al cărei rezultat este considerat un succes. Acum țara central-europeană trece la măsuri de relaxare.

Slovacia este una dintre primele țări care relaxează restricţiile, în condițiile în care al doilea val al pandemiei face ravagii în Europa. Premierul Igor Matovic susține că testarea pe scară largă- prin folosirea testelor antigen, care oferă rezultate mai rapide, dar cu o precizie mai mică în comparaţie cu testele standard PCR- a contribuit la reducerea proporţiei de infectări cu mai mult de jumătate.

Citeste si: VIDEO- Draga Olteanu Matei va fi înmormântată cu onoruri militare

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Slovacia a raportat în total 83.796 de cazuri de coronavirus depistate prin testarea standard de la debutul pandemiei, inclusiv cele 2.024 de noi cazuri raportate joi, aproape de valoarea medie pe şapte zile. Numărul infectărilor s-a redus considerabil de la recordul zilnic de peste 3.000 înregistrat la sfârșitul lunii octombrie. Prin testarea antigen, Slovacia a depistat în jur de 60.000 de cazuri.  

Austria- 7 milioane de teste antigen

Şapte milioane de teste antigen care permit aflarea rezultatului în câteva minute au fost comandate de Austria, ţară cu 8,9 milioane de locuitori.

Testarea va începe cu profesorii şi educatorii, pe 5 şi 6 decembrie, când în Austria ar urma să se încheie a doua perioadă de carantină, potrivit Agerpres. Apoi vor fi testaţi ofiţerii de poliţie, după care va urma o fază de testare voluntară a întregii populaţii.

Şapte milioane de teste antigen care permit aflarea rezultatului în câteva minute au fost comandate de Austria, ţară cu 8,9 milioane de locuitori.

Alexandru Rafila, despre testarea în masă

Profesorul Alexandru Rafila consideră că Slovacia, ţară dată ca exemplu pentru testarea în masă a populaţiei cu teste de tip antigen pentru SARS-CoV-2, ”nu este un model, este o încercare, un exerciţiu în momentul de faţă”.

Medicul se arată în favoarea testării în masă cu astfel de teste în localităţi cu mii sau zeci de mii de oameni, susţinând ideea testării celor posibil infectaţi şi a contacţilor acestora cu teste de tip real-time PCR, singurele în baza cărora se poate pune un diagnostic cert.

”Slovacia nu este un model, este o încercare, este un exerciţiu în momentul de faţă. Utilizarea testelor pentru antigen în acest moment poate să detecteze un anumit număr de cazuri, dar, cu siguranţă, nu toate cazurile de infecţie dintr-un anumit moment. Asta este sensibilitatea acestor teste şi testele detectează persoane cu încărcături virale mari, mai puţin cele cu încărcături virale reduse”, a declarat Alexandru Rafila, vineri după-amiază, într-o conferinţă de presă susţinută la PSD Braşov.

Citeste si: Tavi Clonda, nemulțumiri legate de Disneyland! Artistul a discutat despre aspectele care nu îi convin în vacanță: „E mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu.”- kfetele.ro

Citeste si: Oana Roman, pusă la zid de angajații unui hotel: "Nu știu cine te consideră pe tine vedetă, tatăl tău a fost, eu de tine n-am auzit până ieri"- radioimpuls.ro

Sebastian Kurz (dreapta), la o întâlnire cu premierul român Ludovic Orban

Klaus Iohannis, despre testarea în masă din Slovacia

Experții nu sunt convinși că o testare în masă împotriva COVID-19 aduce un rezultat palpabil, a afirma Klaus Iohannis, întrebat despre măsura luată de Sloviacia, de testare a întregii populații.

Întrebat, în urmă cu două săptămâni, dacă a discutat cu autoritățile medicale despre scenariul de testare în masă a populației, așa cum se întâmplă în Slovacia, Iohannis a răspuns:

"Slovacia e singura țară care și-a propus un astfel de demers. Experții nu sunt convinși că o testare în masă aduce un rezultat palpabil. Noi doi, dacă ne testăm acum și rezultatul e negativ, dar oricare dintre noi e posibil să ia boala mâine. OMS nu recomandă testarea în masă ci în baza unei anchete epidemiologice. Așteptăm să vedem ce aduce această testare în masă și dacă pot fi trase concluzii"


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si