Vlad Stoica, propus de PSD la şefia ANCOM, a avut 283 de voturi „pentru” şi 36 de voturi „împotrivă”. Mircea Valentin Rozolea a obţinut doar 23 de voturi „pentru”, Manuela Catrina a obţinut 12 voturi „pentru” şi Ion Smeeianu un singur vot „pentru”.
Comisiile pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au validat, luni, următorii candidaţi:
- Vlad Stoica, fostul şef al Cancelariei ex-premierului Victor Ponta în 2013, propus de PSD.
- Ion Smeeianu, fostul şef al Poştei Române.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Rezultate parțiale. Se numără ultimele voturi. Luptă strânsă între Elena Lasconi și Marcel Ciolacu pentru turul doi- antena3.ro
Citeste si: REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024- primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi- wowbiz.ro
- Manuela Catrina, fostul secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor.
- Mircea Rozolea.
Plenul reunit a luat act joia trecută de demisia lui Sorin Grindeanu de la şefia ANCOM şi a vacantat astfel funcţia de preşedinte al Autorităţii.
Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro
Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Rezultat exit poll alegerile prezidenţiale 2024: Marcel Ciolacu intră în turul doi cu Elena Lasconi. Călin Georgescu, marea surpriză- antena3.ro
Grindeanu a fost ales prim-vicepreşedinte al PSD la Congresul partidului din 22 august, iar potrivit legii de funcţionare a ANCOM, preşedintele instituţiei nu poate deţine alte funcţii, cu excepţia celor didactice.
USR: O instituţie cheie capturată pentru următorii ani. PSD şi-a impus omul la şefia ANCOM
Reprezentanţii USR au transmis că, pe ultima sută de metri înainte de alegerile parlamentare, PSD s-a asiguratmarţi, cu tăcerea complice a PNL, că îşi impune omul la şefia ANCOM, instituţia care reglementează sectorul comunicaţiilor în România şi ar trebui să vegheze asupra unei pieţe de zeci de miliarde de lei.
Alesul este Vlad Stoica, fost şef al Cancelariei premierului Victor Ponta şi martor în dosarul de corupţie al ex-baronului PSD de Mehedinţi Adrian Duicu.
„Care a fost motivul important al acestei şedinţe comune? S-au adoptat măsuri urgente pe timp de pandemie? S-au adoptat măsuri importante sociale sau în sprijinul economiei? Nu. Motivul a fost acelaşi care domină clasa politică de 30 de ani: trocul cu funcţii. De la ANCOM, după vreo două luni de incompatibilitate, şi-a dat demisia domnul Grindeanu, numărul doi în PSD acum, dar nu exista vreo urgenţă să fie numit un nou preşedinte.
Instituţia are doi vicepreşedinţi care pot prelua cu puteri depline acest mandat, iar noul Parlament legitim, mandatat şi ales de români, ar fi putut numi drept preşedinte la ANCOM o persoană care să nu fie implicată politic şi să fie un profesionist în domeniu. În 2009, Comisia Europeană ne-a spus că trebuie reglementat acest domeniu- o piaţă de miliarde, acum este şi miza 5G pe masă- de către o autoritate autonomă.
Azi, parlamentarii s-au grăbit însă să aleagă din trei candidaţi PSD pe cineva dinainte determinat, pe fostul şef de cabinet al domnului Ponta, iar PNL nu a avut niciun fel de opoziţie. A fost doar o mascaradă”, declară liderul deputaţilor USR Cătălin Drulă
Votul de marţi din plenul reunit al celor două Camere a dovedit încă o dată că, în politica tradiţională, practicată în ultimii 30 de ani, trocul cu funcţii este la loc de cinste, iar aşa-zisele adversităţi între partidele vechi sunt doar de faţadă, mai arată sursa citată.
Sursa menţionată mai spune că PSD nu mai avea acum legitimitatea să forţeze instalarea unui nou şef la ANCOM pentru următorii doi ani şi jumătate şi ar fi trebuit ca întreaga procedură să fie lăsată pentru următoarea legislatură, când să se desfăşoare nu cu depuneri de candidaturi de pe o zi pe alta şi nu cu avize de faţadă în comisiile de specialitate.
Interesele sunt însă mari şi tot mai transparente, iar ele s-au văzut şi în încercările anterioare de modificare a legislaţiei astfel încât ANCOM să fie complet politizată.
„Pe de o parte, pe când Sorin Grindeanu era încă premier, Guvernul PSD a modificat prin ordonanţă de urgenţă modalitatea de numire a conducerii ANCOM, astfel încât aceasta să fie făcută de plenul reunit al Parlamentului, la propunerea Guvernului. Pe de altă partea, recent, am avut modificările aduse de majoritatea controlată de PSD la OUG 22/2009, în sensul extinderii conducerii ANCOM de la trei la şapte membri, cu posibilitatea ca aceştia să fie membri de partid, modificări atacate la Curtea Constituţională de preşedintele Klaus Iohannis, la solicitarea USR şi cu invocarea unora dintre argumentele USR”, mai indică documentul de presă al partidului condus de Dan Barna.