În ședința CSAT, membrii Consiliului au aprobat și Concepția de realizare a capabilităţii operaţionale de apărare aeriană cu avioane multirol de generaţia a V-a şi modernizarea Forţelor Aeriene Militare prin cumpărarea unor avioane F-35.
Noi decizii în ședința CSAT în privința dezvoltării aviației militare a României și a situației de securitate națională
Conform comunicatului de presă al Administraţiei Prezidenţiale, România este mereu pe poziții, alături de aliații și partenerii săi pentru promovarea securității și stabilității în regiunea Mării Negre, zonă de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică.
Principala acțiune rămâne cea a asigurării securității naționale, iar sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova aduce beneficii directe în consolidarea securității României.
Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) s-au asigurat că procesele de implementare a măsurilor cu caracter istoric, adoptate anul trecut la Madrid, în ceea ce privește consolidarea posturii NATO, pe termen lung, de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi la Marea Neagră, aflate în derulare, vor fi pe deplin definitivate.
Citește și: Iohannis a convocat ședința CSAT marți, 11 aprilie, la Palatul Cotroceni
În ședință, membrii CSAT au mai anunțat că efortul României trebuie să continue să fie consistent și să asigure sprijinul necesar și pentru ceilalți parteneri vulnerabili din regiune. Aici este vorba de Republica Moldova, care, este cea mai expusă agresiunilor ruse, după Ucraina.
Republica Moldova este supusă unor presiuni ample pe multiple planuri, de la declanșarea războiului, cu scopul de a diminua susţinerea exprimată de cetăţenii săi pentru un curs pro-european ferm, pentru reforme, pentru democraţie şi prosperitate.
De asemenea, Republica Moldova este ținta unor acțiuni hibride de destabilizare de o intensitate şi o complexitate fără precedent. Astfel, membrii CSAT au mai subliniat astăzi modul profesionist, democratic și responsabil în care autoritățile de la Chișinău au gestionat acțiunile.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Ședință de criză la PNL. Fotografia momentului cu Nicolae Ciucă și liderii liberali- antena3.ro
Citeste si: LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1- prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave- wowbiz.ro
Citește și: Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, scapă momentan de demitere după declarațiile controversate
În ședință s-au analizat modalitățile necesare de continuare a unei susțineri hotărâte de către România a eforturilor Republicii Moldova de consolidare a rezilienţei sale. Membrii Consiliului au evidențiat nevoia de adaptare la evoluţiile regionale şi de întărire pe mai departe a demersurilor de sprijin în plan european şi internaţional, în beneficiul Republicii Moldova.
Citește și: Președintele Iohannis a convocat CSAT după ultimele atacuri ale Rusiei
„Totodată, în cadrul şedinţei CSAT, a fost analizată şi dezvoltarea aviaţiei militare a României. Realizarea unor capabilităţi operaţionale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calităţii de stat membru NATO şi UE, cât şi descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României.
Spectrul capabilităţilor de apărare menţionate va include, printre altele, capabilităţi sporite de apărare aeriană şi anti-rachetă pentru protecţia forţelor proprii şi capabilităţi avansate şi diversificate de foc şi de lovire cu precizie la mare distanţă”, menționează sursa citată.
Forțele Aeriene Militare vor primi avioane de ultimă generație F-35
Așadar, modernizarea Forțelor Aeriene Militare va continua cu achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35.
Comunicatului de presă al Administraţiei Prezidenţiale a mai menționat că: „Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia”.
Citește și: Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, scapă momentan de demitere după declarațiile controversate
Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro
Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Care e atmosfera la sediul USR. Elena Lasconi a avut o criză de bilă de la emoții: „N-am dormit toată noaptea”- antena3.ro
Astfel, mebrii CSAT au aprobat Concepţia de realizare a capabilităţii operaţionale de apărare aeriană cu avioane multirol de generaţia a V-a.
Citește și: Armata ucraineană a intrat în Lîman la doar o zi după ce Vladimir Putin a anexat Donețk
Potrivit aceleiași surse, în ședință au fost analizate şi alte teme din domeniul securităţii naţionale.
Citește și: Zelenski susține că Rusia a efectuat 4.500 de lovituri cu rachete şi peste 8.000 de raiduri aeriene