Deciziile de recalculare a pensiilor vor fi aduse la domiciliul pensionarilor din toată țara de Poșta Română între 16 august și 1 septembrie 2024. Este un efort uriaș la nivel național, parte din procesul general de recalculare a celor 5 milioane de pensii din România.

Citește și: VIDEO Marcel Ciolacu anunță că recalcularea pensiilor a fost finalizată. Premierul spune că urmează creșterea veniturilor pentru 3,8 milioane de români

Blocul Național Sindical (BNS) atrage atenția că recalcularea pensiilor se face într-o grabă periculoasă, ”fără a se asigura că sistemul informatic este actualizat și capabil să valorifice hotărârile judecătorești definitive”.

De ce sunt posibile multe erori la recalcularea pensiilor 

BNS precizează că în contextul recalculării pensiilor și emiterii noilor decizii privind pensiile recalculate, programul informatic utilizat în prezent funcționează doar în baza cerințelor prevăzute de lege, însă, nu integrează și deciziile judecătorești.

”Nu este adaptat pentru a integra și respecta hotărârile judecătorești, cum sunt aceste decizii ale ICCJ, care aduc clarificări esențiale privind drepturile pensionarilor care au lucrat în condiții speciale”.

Lipsa acestei actualizări va duce la emiterea eronată a mii de decizii de recalculare, se subliniază în comunicatul de presă al BNS.

Ce categorii de pensionari riscă să primească decizii eronate de pensii recalculate

Sunt mai multe categorii de pensionari riscă să primească decizii eronate de pensii recalculate.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Soția fostului finalist de la ”Puterea Dragostei”, Gabriel Vasiliu, ucisă în Olanda! Tragedia de nedescris a avut loc în timp ce fostul concurent se află după gratii- wowbiz.ro

Citeste si: Indignare generală după ce un bărbat care a lucrat 104 zile la rând a murit pentru că i-au cedat organele- antena3.ro

Spre exemplu, personalul care a lucrat în unitățile de producție a energiei electrice și în termocentrale sau pensionarii care și-au desfășurat activitatea în silvicultură.

Cazul personalului din producția de energie:

  • În Monitorul Oficial nr. 669 din data de 12.07.2024 a fost publicată Decizia nr. 28/03.06.2024 a ICCJ referitoare la dezlegarea unor probleme de drept privind drepturile care se cuvin la pensie personalului care a lucrat în unitățile de producție a energiei electrice și în termocentrale.
  • Deși Decizia ICCJ este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial atât pentru instanțele de judecată, cât și pentru casele teritoriale de pensii, acestea din urmă nu au dat curs soluționării favorabile a cererilor pensionarilor care se regăsesc în situația reglementată, ignorând cele stabilite de către instanța supremă.
  • În prezent, mii de pensionari sunt privați de drepturile legale care li se cuvin din recalcularea pensiei.

Aceeași situație se aplică și pensionarilor care și-au desfășurat activitatea în silvicultură și care se regăsesc în situația vizată de Decizia nr. 36/2023 a ICCJ.

Aceste categorii de pensionari suferă (sunt prejudiciați) deoarece, deși deciziile ICCJ sunt obligatorii, casele de pensii nu le pun în aplicare, din diverse motive.

Ce categorii de pensionari riscă să primească decizii eronate de pensii recalculate

Ce categorii de pensionari riscă să primească decizii eronate de pensii recalculate

[Sursa foto: Pexels.com]

BNS: Există pericolul adâncirii unor inechități 

BNS a atras atenția în repetate rânduri asupra acestor pericole, solicitând Ministerului Muncii și Casei Naționale de Pensii Publice să implementeze de urgență măsurile administrative necesare pentru a efectua toate aceste reparații.

În aceste condiții, ne confruntăm cu adâncirea inechităților, care îi vor afecta disproporționat pe cei mai vulnerabili dintre pensionari, pe cei care, de fapt, nu au resursele necesare pentru a verifica corectitudinea deciziilor primite.

Vom asista la mii de alte cereri de recalculare

BNS subliniază că, în ciuda entuziasmului actual creat de recalculările și creșterile de pensii promise, se vor înregistra alte mii de cereri de recalculare, care vor bloca activitatea caselor teritoriale de pensii, vor sufoca instanțele de judecată și vor genera discriminări în rândul pensionarilor.

Citeste si: VIDEO Alin Oprea, despre durerea de a crește fără tată. Cât de tristă a fost copilăria artistului? „Eram mândru de rolul de tată care mi se dădea mie.”- kfetele.ro

Citeste si: Bobby Deol, despre dependența de alcool: "Uitându-se la mine în timp ce mă chinuiam". Cum a depășit actorul indian acele situații dificile- radioimpuls.ro

Citeste si: Medic acuzat că a ucis un băiat pe care l-a operat urmărind tutoriale pe YouTube- antena3.ro

Pensionarii se vor îndrepta cu cereri de recalculare la casele teritoriale de pensii înainte de a merge cu acțiune în instanță.

BNS solicită o recalculare realizată cu rigurozitate, astfel încât fiecare pensionar să primească ceea ce i se cuvine, fără erori și fără compromisuri!

Pensionarii nu trebuie să suporte consecințele unor procese administrative grăbite și neglijente, se mai spune în comunicatul de presă al BNS.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si