In articol:
Jens Stoltenberg a spus la începutul acestei săptămâni că utilizarea armelor furnizate de Occident pentru a lovi ţinte din Rusia a fost vreme îndelungată un punct de dispută între aliaţii Ucrainei, din cauza temerilor cu privire de escaladarea războiului.
"Este la latitudinea fiecărui aliat să decidă dacă există anumite avertismente cu privire la ceea ce livrează, iar diferiţi aliaţi au avut politici oarecum diferite în această privinţă", a
"Dar, în general, trebuie să ne amintim despre ce este vorba. Acesta este un război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cu încălcarea flagrantă a dreptului internaţional. Iar conform dreptului internaţional, Ucraina are dreptul la autoapărare", a adăugat Stoltenberg. "Iar acest lucru include şi lovirea unor ţinte militare legitime, ţinte militare ruseşti, în afara Ucrainei. Acesta este dreptul internaţional şi, bineînţeles, Ucraina are dreptul să facă acest lucru, ca să se protejeze", a explicat Stoltenberg.
Kievul are drept de autoapărare
Un oficial NATO a afirmat joi pentru Financial Times că Stoltenberg a declarat într-adevăr că Kievul are dreptul la autoapărare, chiar și prin lovirea unor ţinte militare ruseşti legitime din afara Ucrainei.
Comentariile sunt un pas înainte în retorica şefului NATO, care a făcut referire anterior la drepturile Kievului în conformitate cu dreptul internaţional fără a preciza în mod clar atacurile asupra teritoriului rusesc, spune Financial Times.
"De asemenea, este important să recunoaştem de fapt că, deşi situaţia de pe câmpul de luptă este dificilă, nu ar trebui să supraestimăm Rusia şi să subestimăm Ucraina", a declarat Stoltenberg reporterilor săptămâna trecută, arătând că forţele ucrainene au reuşit să efectueze "lovituri în adâncime" în Crimeea ocupată de Rusia şi că au reuşit să scufunde unele dintre navele ruseşti din flota de la Marea Neagră.