In articol:
- Declarație pe proprie răspundere online. Mesajul transmis de autorități
- Declarație pe proprie răspundere online. Semnătura olografă
- Un deputat USR critică birocraţia
Declarație pe proprie răspundere online. Deşi formularul de declaraţie pe propria răspundere a fost pus la dispoziţia cetăţenilor online, pe formular.sts.ro,
"Este dezamăgitor că a fost eliminată această posibilitate și ne întoarcem la pix și hârtie, dar a fost decizia Guvernului. Autoritățile au dreptul de a restrânge și mai mult circulația persoanelor, pentru a preveni răspândirea virusului. Deciziile însă trebuie să fie clare și transparente. Precizările GCS din comunicatul de presă nu fac decât să producă confuzie și să crească birocrația", explică firma de avocatură RTPR, pentru G4Media.
Citeste si: Ministrul Educației, scrisoare deschisă. Măsuri pentru elevi și profesori
Declarație pe proprie răspundere online. Mesajul transmis de autorități
"În varianta inițială a formularului online, a fost introdusă o secțiune care permitea desenarea de elemente grafice și, implicit simularea electronică a semnăturii persoanei.
Declarație pe proprie răspundere online. Facem precizarea că o astfel de opțiune nu poate fi considerată, din punct de vedere legal, o „semnătură electronică". O persoană fizică poate obține dreptul de semnătură electronică doar dacă parcurge o serie de pași și îndeplinește condițiile definite strict printr-o lege specială, anume Legea 455/2001 privind semnătura electronică.
Citeste si: Europa depăşeşte pragul de 25.000 de decese cauzate de COVID-19
Declarație pe proprie răspundere online. Așadar, secțiunea destinată semnăturii din formularul online a fost eliminată, întrucât cadrul legal în vigoare nu prevede o altă posibilitate de a certifica înscrisurile sub semnătură privată (cum este cazul declarației pe proprie răspundere) decât printr-o semnătură olografă sau prin semnătura electronică. Or, semnătura electronică, așa cum am precizat mai sus, se obține printr-o procedură mai complexă, conform legii speciale menționate", au explicat autorităţile.
Declarație pe proprie răspundere online. Semnătura olografă
"De aceea, menținerea în formularul online a unei secțiuni dedicate semnăturii ar fi indus în eroare opinia publică – cu participarea autorităților publice – asupra modului de certificare a declarației pe proprie răspundere printr-un instrument lipsit de valoare juridică. Atragem atenția asupra faptului că, prin semnătura olografă, declarația pe propria răspundere devine un act juridic și poate atrage răspunderea penală a persoanei, conform art. 326 din Codul Penal, în cazul în care persoana realizează un fals în declarații.
Citeste si: Un număr de 285 de cadre medicale din întreaga ţară sunt infectate cu noul coronavirus, 91 dintre acestea fiind medici
Declarație pe proprie răspundere online. În lipsa semnăturii olografe, valoarea juridică a declarației pe proprie răspundere ar fi nulă. Potrivit articolului 268, alineatul 1 din Codul de Procedură Civilă, "semnătura unui înscris face deplină credință, până la proba contrară, despre existența consimțământului părții care l-a semnat cu privire la conținutul acestuia."
De asemenea, cu privire la regimul semnăturii electronice, indicăm prevederile articolului 268, alineatul 2, din Codul de Procedură Civilă: „Când semnătura este electronică, aceasta nu este valabilă decât dacă este reprodusă în condițiile prevăzute de lege", a mai transmis Grupul de Comunicare Strategică, conform dcnews.ro.
Un deputat USR critică birocraţia
Declarație pe proprie răspundere online. "Guvernul insistă cu prostia semnăturii olografe (=scrisă cu pixul pe foaie) pe declarațiile privind scopul deplasării.
Juriștii Guvernului explică astfel 'potrivit articolului 268, alineatul 1 din Codul de Procedură Civilă, "semnătura unui înscris face deplină credință, până la proba contrară, despre existența consimțământului părții care l-a semnat cu privire la conținutul acestuia."'.
Citeste si: Se cere revizuirea Ordonanței Militare 4. „Tot lanțul de aprovizionare se va bloca”
Declarație pe proprie răspundere online. În mod evident, acel articol din CPC nu descrie semnătura olografă ca fiind unica formă de probare a consimțământului.
În mod la fel de evident, un cetățean care prezintă unei autorități declarația pe ecranul telefonului nu are nevoie să probeze propriul consimțământ în altă modalitate. Doar nu mă forțează cineva cu un pistol la cap împotriva consimțământului meu să arăt organului de control o declarație cu care de fapt nu sunt de acord!
Ideea că numai hârtiile semnate cu pixul produc efecte juridice este de o prostie incomensurabilă.
Citeste si: Te poți reinfecta cu coronavirus odată vindecat? Am aflat răspunsul...
Declarație pe proprie răspundere online. Este dureros că, într-o vreme în care există deja destulă suferință, birocrații și juriștii prăfuiți din ministere blochează la fel ca întotdeauna digitalizarea, inovația, simplificarea", a scris Cătălin Drulă pe Facebook.