Pe ritmuri de fanfară, cei 210 juni călare au defilat pe străzile din centrul vechi la Brașovului, în văzul a mii de spectatori. În fiecare an, la o săptămână după Paște, junii coboară în cetate și vestesc Învierea Domnului. De pe margine, mii de brașoveni și turiști au urmărit defilarea junilor. Fiecare pas a fost fotografiat și filmat de oamenii din mulțime.

Care este semnificația paradei junilor?

Ordinea în paradă este extrem de importantă și e stabilită de secole. Mai întâi defilează junii tineri, urmați de Bătrâni, Curcani, Dorobanți, Brașovecheni, Roșiori și Albiori. Fiecare grup îl are în frunte pe vătaf, urmat de stegar și doi armași. Cum tradiția este dusă mai departe din generație în generație, la paradă participă și copiii junilor.

Citește și: Întâlnirea junilor din mărginime

Parada junilor semnifică reînvierea naturii. În urmă cu aproape două secole, obiceiul era văzut și ca o inițiere militară pentru tinerii necăsătoriți.

Misiune de suflet în ziua de Paște

În cursul zilei de azi, 18 aprilie, locotenentul Turcu Adrian se afla într-o acțiune de verificare și control la o instituție publică pe raza municpiului Drobeta Turnu-Severin, zona Gura Văii.

Acesta a observat că în apele învolburate ale pârârului Jidoștița, un câine nu putea să iasă, fiind aproape înghițit de ape.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Bărbatul a coborât până la nivelul apei, a cărei adâncime nu punea în pericol viața acestuia. Stăpâna câinelui l-a avertizat cp e posibil să muște, iar acesta și-a protejat mâna cu o jachetă. 

"Din fericire, acesta a beneficiat de suficientă căldură și s-a oprit din tremurat, primind șansa la o nouă viață.
Sperăm ca această întâmplare să fie învățătură și pentru semenii noști, care, în cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu vor încerca traversarea lor şi nu se vor apropia de malurile acestora.

Cât despre Adrian, putem spune că este un exemplu pentru noi toți. Pompierul este absolvent al Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” București și nu ezită să salveze vieți în pericol, fie ele chiar de necuvântătoare.", au transmis autoritățile.

Povestea lui Lăbuș, cățelul care a fost împușcat iar apoi salvat de un taximetrist din Suceava. Patrupedul are nevoie de un cămin

Lăbuș a fost găsit în parcarea din apropierea unei pensiuni din Codrii Pașcanilor, județul Iași, după ce a fost împușcat. Norocul lui a fost că un taximetrist sucevean a fost în apropiere și l-a găsit. Fără ezitare, taximetristul a încercat să-l ajute și l-a dus la veterinar. Acum, patrupedul are nevoie de o familie iubitoare care să-l adopte. 

Citește și: Un alpinist cunoscut a murit în timpul unei expediții în Nepal. Un alt alpinist este dat dispărut

Mihai Daniel Varasciuc, un taximetrist din Suceava, a povestit pentru jurnaliștii de la  monitorulsv.ro  o experiență emoționantă pe care a trăit-o în Săptămâna Mare.

În timp ce se îndrepta spre aeroportul din Iași cu un pasager, el a oprit, ca de obicei, în apropierea unei pensiuni din Codrii Pașcanilor. Motivul opririi sale a fost un câine vagabond care trăia în parcarea respectivă și pe care îl hrănea de obicei.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Cu toate că mulți oameni trec cu vederea atunci când vine vorba despre animalele fără stăpân, Mihai a ales să aibă grijă de cățelul Lăbuș și să-i ofere o mâncare caldă.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si