UPDATE -Ministerul rus al Apărării a anunțat marți, în contextul negocierilor, reducerea semnificativă a operațiunilor militare la periferia Kievului și a orașului Cernihiv.

"Negocierile privind un acord asupra neutralităţii şi a statutului non-nuclear al Ucrainei intră într-o dimensiune practică(...), s-a decis, pentru a creşte încrederea, să se reducă radical activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernihov", a declarat la Istanbul adjunctul ministrului rus al apărării, Aleksandr Fomin.

Citeste si: S-a decis pacea la negocierile de la Istanbul

"În ceea ce priveşte o întâlnire între cei doi preşedinţi, am spus de la început că ea va fi posibilă atunci când va exista un acord(...) Întâlnirea ar putea fi multilaterală, cu participarea statelor garante", a spus el. "După discuţia substanţială de astăzi ne-am înţeles şi propunem ca întâlnirea să se facă pentru a parafa acordul", a spus negociatorul rus.

Delegaţia este condusă de ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, precum şi de Mihail Podolyak, şeful biroului preşedintelui.

Citeste si: Care este situația economică a Ucrainei după o lună de război. Guvernul anunță pierderi de peste 500 de miliarde de euro

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

UPDATE- Oligarhul rus urmează să joace rolul de mediator între cele două tabere, relatează Nexta.

Discuțiile vor începe în scurt timp. Este a doua rundă de negoceri pe teritoriul Turciei (după cele din Antalya), însă toate discuțiile anterioare nu s-au soldat cu niciun fel de soluții concrete pentru încetarea focului.

”Credem că ne aflăm într-o perioadă în care ar trebui să ne aşteptăm la rezultate solide de la negocieri. Puneţi bazele păcii cu directivele liderilor voştri”, a spus el, subliniind că ”o încetare imediată a focului şi pacea ar aduce beneficii tuturor”, a afirmat preşedintele Turciei, potrivit CNN.

Negociatorii au fost aşezaţi la o masă lungă, faţă în faţă

”Într-un moment atât de critic, suntem încântaţi să vă urăm bun0venit şi să contribuim la eforturile dumneavoastră de a stabili pacea. Îmi doresc ca întâlnirile şi negocierile noastre să se dovedească a fi de bun augur pentru ţările voastre, regiunea noastră şi întreaga omenire”, a precizat Erdogan în discursul de întâmpinare a delegaţiilor ruso-ucrainene.

Erdogan a vorbit despre ”durerea sa profundă”, deoarece conflictul a intrat în a cincea săptămână, şi a precizat că prietenia Turciei cu ambele ţări îl obligă să aibă rolul de mediator.

”Depinde de ambele părţi să oprească această tragedie”, a spus el.

El spune că progresul din cadrul negocierilor ruso-ucrainene ar deschide calea pentru întâlnirea celor doi lideri, iar Turcia ar putea găzdui şi această întâlnire.

Erdogan a mai spus că ambele delegaţii de negociatori au ”preocupări legitime”, dar că s-a ajuns la un moment în care negocierile trebuie să aibă ”rezultate concrete”.

O delegaţie ucraineană a sosit la Istanbul, Turcia

Echipa de negociere spune că prioritatea lor principală este să asigure o încetare a focului, deşi există scepticism cu privire la probabilitatea acestui lucru.

Citeste si: Roman Abramovici şi mai mulți ucraineni ar fi fost otrăviţi la Kiev în timpul negocierilor. Ce simptome au prezentat aceștia

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Selly, mesaj cu subînțeles după scandalul de la SAGA FESTIVAL 2024: "Am un anunț foarte, foarte important"- radioimpuls.ro

Discuţiile faţă în faţă, primele în mai mult de două săptămâni, vor fi găzduite de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Întâlnirea este programată să înceapă marţi la ora locală 10:00 (07:00 GMT).

Citeste si: Mesajul cutremurător pe care un tată din Mariupol i l-a trimis fiului său: ,,Dima, mama ta a murit! Am îngropat-o la grădiniță"

Printre altele, Rusia cere Ucrainei să renunţe la orice intenţie de aderare la NATO- o problemă asupra căreia preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este dispus să facă compromisuri.

La Istanbul se va negocia și statutul Crimeei

Alte probleme includ soarta regiunilor controlate de separatişti din estul Ucrainei, precum şi statutul Crimeei, care a fost anexată oficial de Rusia în 2014.

Citeste si: Care este parcursul lui Vladimir Putin în cei 22 de ani de când se află la puterea Rusiei. Cum s-a transformat din om de stat în tiran

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi omologul său rus, Vladimir Putin, ”au convenit că următoarea întâlnire a delegaţiilor ruse şi ucrainene va avea loc la Istanbul”, se preciza într-un comunicat al Direcţiei de Comunicare a Preşedinţiei turce, publicat duminică. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si