
1 din 4 | Demnitarii rămân fără cadouri! O lege nouă schimbă regulile jocului la vârful statului. Ce nu mai au voie să primească: "Să nu existe vreo suspiciune că pentru desfășurarea activității lor ar fi primit acele cadouri"

2 din 4 | Marcel Ciolacu, premierul României

3 din 4 | Ședință de Guvern

4 din 4 | Marcel Ciolacu, în vizită la Vatican, în februarie 2024. Papa Francisc i-a oferit un basorelief de bronz
O lege proaspăt promulgată schimbă regulile jocului la nivel înalt. Demnitarii români, de la miniștri și până la consilieri de stat, nu mai pot primi daruri mai scumpe de 100 de euro.
De la butoni eleganți și sticle rare de vin, până la vacanțe „cu dedicație” și invitații la evenimente exclusiviste – tot ce putea fi considerat un gest de curtoazie între demnitari și mediul de afaceri intră, de acum, în zona roșie. O lege nouă, promulgată recent, schimbă regulile jocului la vârful administrației.
Scopul declarat? Mai multă transparență în activitatea oficialilor, mai puțină influență mascată. Miniștrii, secretarii de stat, consilierii și alți înalți funcționari publici nu mai au voie să accepte cadouri care depășesc pragul de 100 de euro – și nici măcar acelea, dacă vin de la persoane
Platformă publică pentru întâlniri oficiale

Ședință de Guvern
Pe lângă restricțiile privind cadourile, legea introduce și un sistem de monitorizare a interacțiunilor oficiale. Toți demnitarii vor fi obligați să înscrie într-un Registru Unic al Transparenței Intereselor toate întâlnirile oficiale: cu cine s-au văzut, când și în ce scop.
Citește și: Ilie Bolojan trage un semnal de alarmă. Ce urmează să se întâmple în România: "E doar o problemă de timp"
Este o măsură care ar trebui să sporească încrederea publicului și să limiteze aranjamentele din spatele ușilor închise.
Avocatul Adrian Cuculis atrage atenția asupra problemelor practice ale legii. El pune sub semnul întrebării modul în care va funcționa această platformă de transparență:
„Probabil se pune problema ca în trecut, în contextul în care, spre exemplu discutăm despre niște sume de bani care ar putea să ajungă la acești demnitari, să nu existe vreo suspiciune că pentru desfășurarea activității lor ar fi primit acele cadouri.
Mi se pare ciudat să faci o asemenea platformă, cine o gestionează, cine o verifică, daci uiți să treci în ea. Și dacă cineva vrea să-ți facă un cadou mai scump. Este un soi de încălcare a drepturilor personale din zona asta a darurilor,” spune Cuculis.Cadourile simbolice rămân, dar sub lupă

Marcel Ciolacu, în vizită la Vatican, în februarie 2024. Papa Francisc i-a oferit un basorelief de bronz
Nu toate darurile dispar. Cele simbolice, cum ar fi basorelieful primit de premierul Ciolacu de la Papa Francisc, sunt permise. În trecut, însă, darurile declarate au fost adesea peste limita actuală de 100 de euro.
Ce riscă demnitarii care încalcă legea?
Legea nu este doar o recomandare. Demnitarii care acceptă cadouri interzise sau omit să declare întâlniri oficiale pot fi sancționați. Faptele pot duce la amenzi sau chiar acuzații de trafic de influență, dacă există suspiciuni că darurile au influențat deciziile oficiale, sau acuzații de luare de mită.