Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- Deniile, slujbele din Săptămâna Mare

Săptămâna Mare este una dintre cele mai încărcate perioade din calendarul creștin ortodox. În bisericiile din întreaga țară, în fiecare zi, au loc slujbe speciale denumite Denii. Fiecare slujbă are o însemnătate diferită și îi pregătește pe credincioși pentru Învierea Domnului.

Redactia Stirile Kanal D,

Deniile, slujbele din Săptămâna Mare

[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

La ora 18:00, în toate bisericile din țară, de-a lungul fiecărei zile a acestei săptămâni, au loc ”Deniile”. Slujbele au o încărcătură emoțională aparte pentru credincioșii care trec pragul lăcașelor de cult. În Catedrala Mitropolitană din Timișoara, zeci de oameni se adună zilnic să se roage.

Credincios: ”Este Săptămâna Mare, eu simt că trebuie să vin.”

Seria de slujbe din această săptămână începe chiar în seara Floriilor și se sfârșește în Vinerea Mare, odată cu slujba Prohodului. În fiecare zi se citesc paragrafe diferite din Sfintele Evanghelii.

Citește și: Paște 2023. Prohodul, versuri complete!

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Preot: ”Cuvântul Denie vine din slavonescul și înseamnă slujbă de noapte sau priveghere. În trecut, slujbele se făceau noaptea spre dimineață.”

Ce îi îndeamnă preoții, pe români, să facă în această săptămână

Preoții îi îndeamnă, în această perioadă, pe români la post, rugăciune și spovedanie.

Preot: ”Participarea noastră la Deniile din săptămâna aceasta sunt o pregătire în vederea întâmpinării marelui praznic al Învierii Domnului Hristos, o pregătire atât sufletească pe care trebuie să o facem prin milostenie, smerenie și fapte bune, cât și una trupească.”

În ortodoxie sunt 8 slujbe care poartă numele de ”Denii”. Șase dintre ele se desfășoară acum, în Săptămâna Patimilor, iar celelalte două au loc în a 5-a săptămână din postul Paștelui.

Citește și: Calendar ortodox 13 aprilie 2023. Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI