Stocarea gazelor în depozite va continua până la 30 octombrie. Gradul de 80% reprezintă pragul minim aprobat pentru România în noul regulament al Comisiei Europene.

,,Am ajuns deja la 84%: mai mult decât obiectivul pe care ni l-am fixat”

Miercuri, Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat faptul  că la nivelul Uniunii Europene stocurile comune de gaze au ajuns la 84%.

Citeste si: A forat un puț și a dat de gaze

„Prietenii noştri din ţările baltice au depus eforturi uriaşe pentru a pune capăt dependenţei lor de Rusia. Au investit în energia din surse regenerabile, în terminale GNL şi în conducte de interconectare. Toate acestea au fost înfăptuite cu costuri ridicate, însă dependenţa de combustibilii fosili din Rusia are un preţ mult mai mare. Trebuie să ne debarasăm de această dependenţă în întreaga Europă.

Am convenit aşadar să constituim stocuri comune. Am ajuns deja la 84%: mai mult decât obiectivul pe care ni l-am fixat”, a declarat von der Leyen.

România, într-o poziție mai bună decât alte state europene

„România, din punctul acesta de vedere, se află într-o poziție mult mai bună decât majoritatea statelor europene.

Importul de gaze naturale necesar pentru a trece o perioadă de iarnă întreagă ar fi undeva de 1,5 -2 miliarde. Jumătate de iarnă a trecut, pentru că vorbim și de ianuarie-martie, iarna care care s-a terminat. Black Sea Oil&Gas, ați văzut, a început producția din Marea Neagră. Avem deja un surplus din producția internă care îl intră în piață, o parte din el se înmagazinează, o parte se vinde și se consumă”, susține ministrul energiei.

Care sunt țările cu un grad de umplere sub 60%?

Țările cu un grad de umplere a depozitelor de gaze sub 60%

Olanda: 56,9%

România: 49%

Austria: 48,5%

Letonia: 47,5%

Ungaria: 44,1%

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Croația: 38,5%

Bulgaria: 37,8%

Care sunt țările cu un grad de umplere peste 60%?

Țările cu un grad de umplere a depozitelor de gaze de peste 60%

Portugalia: 100%

Polonia: 97,5%

Danemarca: 81,2%

Suedia: 79,5%

Spania: 73,4%

Cehia: 72,8%

Franța: 68,3%

Belgia: 65%

Italia: 64,8%

Germania: 64,5%

Slovacia: 64,4%

Citeste si: Aceasta ar putea fi cea mai grea iarnă de până acum. Vicepreședinte ANRE: „Pentru această iarnă trebuie să fim pregătiți și pentru cel mai negru scenariu”

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si