După ce ai venit din concediu este foarte dificil să revii la activitatea de dinainte. Prima zi de muncă pare că se sfârșește greu. Majoritatea simt o stare de depresie care se manifestă prin oboseală, tristeţe, insomnie, stres sau lipsă de concentrare la activităţile de la serviciu.

Depresia se caracterizează prin tristeţe, anxietate, dificultate de concentrare, iritabilitate, apatie, oboseală, insomnie sau apetit scăzut ce apare la persoanele proaspăt întoarse din concediu.

Depresia post-vacanță nu este o boală

Sindromul post-vacanţă nu a fost recunosut de nicio comunitate științifică ca un diagnostic. Nu este o boală, ci un proces de adaptare care poate crea dificultăți în anumite ocazii. Conceptul se referă la starea de rău psihologică produsă de reintegrarea la muncă după o perioadă de deconectare.

Persoanele care se confruntă cu depresia post-vacanță nu vor mai lucra cu aceeași plăcere, nu vor mai da același randament şi nu vor mai fi la fel de eficiente ca înainte.

Drept consecință duce la neîndeplinirea sarcinilor zilnice și, foarte probabil, la crearea de mici conflicte cu colegii sau angajatorii pentru că munca desfășurată nu este la fel de calitativă.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Când venim din vacanță suntem obligaţi să ne concentrăm gândurile şi să ne focusăm atenţia către sarcinile de lucru. Este nevoie de o perioadă de tranziție în care să putem reveni la vechile obiceiuri, la programul de somn normal, la mesele cu care eram obișnuiți și la alte activități pe care le aveam. 

Sfaturi utile pentru a combate această stare

Este recomandat să reveniți acasă cu două-trei zile înainte de a vă duce la muncă.

Uneori, o zi liberă petrecută acasă, vă poate ajuta să vă refamiliarizați cu mediul și cu atmosfera căminului. În acest fel vă veţi obişnui treptat la viața de zi cu zi.

Mai multe zile de odihnă sunt esenţiale pentru a elimina orice stres cauzat de trafic sau epuizare acumulată în timpul întoarcerii și pentru a recupera energia necesară revenirii la cotidian.

O schimbare a tipului de alarmă poate schimba spiritul după întoarcere, precum și luarea unui traseu diferit pentru a merge la serviciu sau a face pauza de prânz în locuri diferite sau cu persoane diferite.

Schimbarea obiceiurilor zilnice este importantă: planificarea weekend-urilor în afara orașului sau practicarea altor sporturi decât cele obișnuite ne pot ajuta să ne petrecem timpul liber în mod variat.

Schimbarea look-ului poate fi ideală pentru a trece peste depresia post-vacanţă.

Citeste si: Mesaje de bună dimineața 2022 pentru zilele de weekend

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si