Close sidebar
Close sidebar

Depresia este boala secolului XXI. De ce apare, care sunt simptomele si cum se poate vindeca

Depresia a devenit la fel de periculoasa precum cancerul. Medicii ne atrag atentia ca nu trebuie sa trecem cu vederea peste aceasta boala. Netratata, depresia poate duce la moarte prin sinucidere.

V.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

##CITAT83##

Potrivit statisticilor, dintr-un milion de persoane cate se sinucid intr-un an, 40% sufereau de depresie. Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca 350 milioane de persoane sufera de depresie, 15% din noi avem aceasta boala, chiar daca multi nu stiu asta.

Victor Petrescu, medic psihiatru, a dezvaluit, pentru ziarul Adevarul, care sunt cauzele si simptomele, dar si cum sa tratam aceasta boala periculoasa.

Depresia poate fi numită boala secolului XXI. Ea trebuie neapărat tratată cu medicamente, la fel cum tratăm şi orice boală gravă. În formele ei mai uşoare, poate fi suficient şi sfatul unui psiholog, dar este dovedit că depresia care persistă peste ani are nevoie de tratament medicamentos. Boala poate lovi pe orice, nu ţine cont că eşti bogat sau sărac, tânăr sau bătrân. Ceea ce este îngrijorător este faptul că tot mai mulţi tineri sunt depresivi. Au ambiţii mari, îşi doresc mult şi repede, iar dacă nu obţin rezultatul dorit atunci dezamăgirea este uriaşă.

Depresia apare în urma unor frustări şi probleme. Nu toţi oamenii reacţionează la fel în faţa obstacolelor. Dau exemplu problemele financiare cu care se confruntă multă lume. Unii oamenii le iau aşa cum vin, se luptă, fac economii, reuşesc să treacă peste ele. Alţii accentuează problema, practic exagerează consecinţele ei şi atunci par să nu mai găsească nicio soluţie“, spune Victor Petrescu, psihiatru.

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Rezultate parțiale alegeri prezidențiale. Călin Georgescu este pe 2, după Marcel Ciolacu. S-au numărat jumătate din procesele verbale- antena3.ro

„Depresia accentuează foarte multe sentimentul de vinovăţie. Ne mirăm de multe ori când auzim că o persoană bogată şi cu familie s-a sinucis şi ne întrebăm ce motiv a avut, că le avea pe toate? Aici este şi problema.

Acel om se simţea extrem de vinovat că deşi are tot ce îi trebuie el nu era fericit. Avea clar semnele unei depresii pe care nu a tratat-o. Persoanele care suferă de depresie au mereu o stare de tristeţe accentuată, sunt letargice, practic nu au chef să facă nimic. Se izolează de restul lumii şi stau mai mereu în casă. Dacă aveţi rude sau prieteni la care observaţi aceste simptome şi un comportament schimbat este bine să le ajutaţi, să le convingeţi să meargă la medic“, explică Victor Petrescu, psihiatru.

„Dacă aveţi copii adolescenţi care dintr-o dată nu mai ies cu prietenii, stau doar acasă la calculator, nu comunică cu dumneavoastră şi au mereu o mină de tristeţe, trebuie duşi la un control. Nu trebuie să punem acest tip de comportament pe seama mofturilor de adolescent. Aceşti tineri nu s-au maturizat complet şi au tendinţa să facă adevărate tragedii din probleme minore. Cel mai des ei sunt afectaţi de dezamăgirile în dragoste inerente vârstei, dar şi de eşecurile de la şcoală sau examene. Tratamentul este foarte important, deoarece, contrar aşteptărilor, la sinucidere ajung pacienţii care au depresie uşoară şi nu severă. Se întâmplă acest lucru deoarece simptomele lor nu sunt observate de cei din jur şi nu primesc ajutor“, mai spune Victor Petrescu, psihiatru.

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Rezultate parțiale alegeri prezidențiale. Călin Georgescu este pe 2, după Marcel Ciolacu. S-au numărat jumătate din procesele verbale- antena3.ro

Recent, Razvan Fodor a anuntat ca sufera de aceasta boala. “Ma confrunt de 6 luni cu o depresie moderata si o anxietate crescuta. Nu cred ca este din cauza varstei. Am cautat solutii, am vorbit inclusiv cu un psihiatru, dar mi-este frica sa ma indrept in zona de medicamentatie si prefer sa merg in continuare pe remedii homeopate, ceaiuri, meditatie si exercitii de respiratie. Nu mai am rabdare, nu mai am toleranta sa vorbesc cu psihoterapeuti pentru ca am vorbit destul. Vreau o scurtatura. Eu vorbesc zilnic cu Irina, cu prietenii apropiati, cu persoane care au trecut prin asta, dar mi-e greu sa ma mobilizez. N-am motivatie sa fac sport, desi am un abonament care ma asteapta de un an de zile sa-l consum.” ,  a declarat Razvan Fodor in cadrul unui interviu pentru Alist Magazine.

Citeste mai mult despre aceasta boala aici

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI